top of page

Podcast 8: Wat is eerst, gevoelens of gedachten?

Keypoints:

  • Er komen eerst gedachten en daarna emoties

  • Emoties komen voort uit je frame, je ervaringen en je gedachten

  • Dezelfde activiteit roepen verschillende emoties op

  • Het veranderen van je gevoelens rondom iets wat je moeilijk vindt kun je ook doorbreken door je routine te veranderen

  • Neem vrijblijvend contact op als je hier eens over van gedachten wilt wisselen


Links:


Blog over routines lees je hier en hier

Podcast Keuzes maken kun je beluisteren door hier te klikken.

Basketbalcoach die reageert op journalist is hier te bekijken


Transcript:


Hey hallo goed dat je er bent goed als je luistert naar mijn podcast jouw persoonlijke ontwikkeling Centraal. Het is weer vrijdag vandaag de week is voorbij. Het is een week die waarschijnlijk toch het begin van een nieuwe periode inluid aanstaande zaterdag, morgen is het 26 juni allerlei nieuwe mogelijkheden weer minder regels. Ik weet dat ik daar naar uitkijk. Ik weet ook dat heel veel van jullie daarnaar uitkijken. Dus dat is toch wel die week, hoe gaan we ontwikkelen, hoe gaan we verder. De vakantieplannen beginnen wat te groeien te borrelen,e in ieder geval ook in mijn hoofd in ons gezin en in de omgeving waar ik zit.


Ontzettend fijn dat je weer luistert dat je bij me bent en dat je met mij wilt nadenken over jouw persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop dat ik je mag inspireren en dat ik je kan helpen om die volgende stap te maken. Routine - blog weer gekomen afgelopen maandag, iedere maandag een blog op mijn website www.jeroenvanlierop.nl en routine is zoiets waar ik toch ook wel mensen van hoor zeggen ja maar dan wordt het zo saai als ik altijd alles hetzelfde doe. En ik zou juist willen zeggen ja op dat moment misschien wel maar het geeft je zoveel ruimte in al die andere stappen. Want die routine vraagt veel minder energie dan nadenken. De podcast stop nu eens met keuzes maken hoort daarbij want iedere keer kiezen is iets wat onze hersenen heel veel vraagt. Juist routine vaste structuren zorgen dat op die momenten juist niets of veel minder van je hersenen vraagt. In ieder geval geen doorzettingsvermogen vraagt. Even doorzettingsvermogen, wij hebben niet altijd doorzettingsvermogen. Dat is ook een soort van blaasje soort van batterij die je regelmatig op moet laden. En juist routines kunnen daarbij helpen. Die podcast keuzes maken, ik zal hem in de keynotes linken en routine blog kun je inderdaad ook gewoon vinden op mijn website.


Wat komt eerst?


Maar naar vandaag het thema van vandaag dat is emoties, gedachten, wat is er eerst is er nou eerst gedachte of er eerst emoties. Ik weet dat er heel wisselend over gedacht wordt en ik heb me daar toch in verdiept en ik kom tot de volgende conclusie en dat is dat er altijd gedachtes eerst zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd eerst gedacht hebt voordat je de emotie voelt. Ik denk dat die denkfout teveel gemaakt wordt Ik voel het toch, ik heb nog niet eens gedacht, dus ja dat is het emotie eerst. Ik denk dat we terug moeten naar Steven koffie en als je dit meer leest, dan weet je dat ik een Stephan Covey fan ben. Ik denk dat hij hele waardevolle dingen geschreven heeft, en hij schrijft onder andere: Alles wordt twee keer gemaakt. Het wordt eerst bedacht en daarna uitgevoerd. en die emoties waarom die altijd als tweede komen is wat mij betreft, en ik weet dat er meer met mij zijn hè, ik ben echt niet de enige die denkt, maar dat emoties als tweede komen is omdat emoties een reactie zijn op je frame. Op het verhaal wat jij jezelf vertelt. Het is een reactie op dat wat jij jezelf aangeleerd hebt. Het is echt niet zo dat als wij geboren worden je bang bent om in het openbaar te spreken, en dat je daar angstzweet van ontwikkeld. Het is echt niet zodat wij geboren worden met angst voor spinnen of angst voor honden of nou welke langs dan ook. Slangen daar wordt nog wel wat over getwijfeld of daar toch iets evolutionair zin zit maar angst voor de auto? Ja een auto bestaat 100 - 150 jaar ondertussen, wij worden niet geboren met angst voor de auto. Dat is ons aangeleerd, dat is ons frame en omdat het ons frame is krijgen we er een emotie bij.


Als ik naar mezelf kijk , naar mijn eigen ervaring, dan zit die emoties als ik die onderzoek altijd gekoppeld aan dat wat ik ook denk over mezelf. Het zegt altijd iets over mij en mijn stappen. Ik maak het de afgelopen week weer mee. Ik heb weer eens een punt gemaakt ergens, dat kan ik nog wel eens doen, past bij mij. Daar moet ik misschien nog wel een keer vanaf maar dat voor een volgende keer. En als ik dat punt maak dan voel ik heel veel emoties heel veel in mij zitten. Maar het zegt allemaal uiteindelijk alleen maar iets over mij. Als ik dan mijn punt gemaakt heb, ik ben dat kwijt en ik kan daar eens op terugkijken, dan zegt het iets over mij dan zegt iets over wat ik moeilijk vind, waar ik tegen aanloop, waar ik last van heb. Dan zegt het iets waar ik veel minder goed in ben. Het zegt iets over mij. En als ik dat nog eens verder ga ontwikkelen, of uitgaat pluizen, of op ga zoeken dan zegt het iets over mijn frame. Dan zegt het iets over het verhaal wat ik mezelf vertel.


Feedback geven


En het verhaal wat ik mezelf onder andere steeds vertel is dat ik niet goed ben in feedback geven. Ik kan dat niet. O Jeroen, jij bent niet goed in feedback geven. Nee dat klopt, ik kan dat niet nee. Nee kan niet zo goed feedback geven. Ik ga zeker nog een podcast maken over feedback geven bestaat niet. Die geef ik je alvast mee voor een volgende. Maar wat ik heel lastig vind aan feedback geven is: Ik heb het mezelf aangewend en aangeleerd dat ik het niet kan. En omdat ik mezelf dit aangewend en aangeleerd heb zweet breekt het angstzweet me bijna uit als ik feedback moet gaan geven. Dat denk ik niet over na als ik voel dat ik eigenlijk tegen iemand iets moet gaat zeggen, dan krijg ik al die knoop in mijn maag. Die knoop in mijn maag zegt niets over dat ik het niet misschien niet moet zeggen. Die knoop in mijn maag zegt iets over Ik heb mezelf aangeleerd dat feedback geven iets is wat niet bij mij past. En komt daar een emotie bij. Die emoties zegt iets over mij.


Het verhaal wat je jezelf vertelt, Daar is het weer, doet er toe. En dat verhaal wat je jezelf vertelt zorg voor al die emoties. En of dat nou positief zij, emoties die positief labeled of emoties die negatief labeled, dat is de volgende stap. Intuïtie wordt gevormd door het frame wat jij jezelf vertelt. Daarmee wil ik niet zeggen dat dat je niet nieuwe inzichten kunt krijgen, intuïtie beter kunt vertrouwen, daarop leert groeien. Ik vind intuïtie heel belangrijk. Maar het begint wel bij jou eigen creatie van zijn. Dat is wat Steven Covey ook zei, alles wordt twee keer gemaakt. In de gedachten en in de uitvoering.


Wat zijn emoties


Want wat zijn emoties nou eigenlijk wat zijn emoties nu eigenlijk. Als je dat terug brengt naar de basis dan zijn emoties alarmsignalen. Wij zijn gemaakt om onveiligheid te zien. Waarom? Als we de onveiligheid zien kunnen we onszelf redden. Wij houden onszelf in stand. In stand houden is dat wat ons lichaam steeds wil. En als ik emoties ervaar dan kan dat in stand houden beter gebeuren. Als ik blij ben dan weet ik dat ik veilig ben en dan kan ik daar blijven dan kan ik dat gevoel vasthouden. Als ik bezorgd ben dan weet ik dat ik extra op moet letten en als ik extra op moet letten dan hou ik mezelf dus ook in stand want hier blijft gevaar.


In onze maatschappij waar wij nu leven is gevaar heel anders dan in de maatschappij van 5000 jaar geleden. Maar die emoties en hoe die emoties werken, sturen, regelen dat is niet significant veranderd. Dat heeft wel een ontwikkeling doorgemaakt, een evolutie, die wij niet kunnen duiden. Want wij kunnen niet spreken met iemand van 5000 jaar geleden. Hee wat voel jij nu? Dus ik geloof wel dat er evolutie is geweest, maar een significante wijziging daar geloof ik niet in. Zo werkt evolutie niet. Dus die emoties doen wat ze altijd gedaan hebben. Een beschermingsproduct, een aandachtsproduct. Het is het resultaat van iets en niet het begin van iets.


Dat product dat resultaat komt omdat ik continu bezig ben met de kijken past dit bij wat ik denk dat het moet zijn. Past dit in mijn frame, past het in mijn gedachten, past het in de doelen die ik heb. Pas het dit op dit moment.


Festival


Als ik op een festivalterrein ben met hele harde muziek dan is een hele harde knal iets heel anders dan dat ik thuis in mijn bed lig en ineens een hele harde knal straks om 2 uur horen daarvan wakker wordt. Maar als ik ooit op een festival ben geweest maar die hele harde knal iets negatiefs betekende, een ontplofte gasfles of misschien wel erger, dan zal de volgende harde knal op het festivalterrein iets heel anders met mij doen. Daar krijg ik hele andere emoties bij. Terwijl diegene naast mij die niet op dat vervelende moment aanwezig is geweest bij die hele harde knal misschien wel heel blij wordt want denkt vuurwerk, feest, we gaan lekker verder. Die emoties zijn een product van de gedachten, de frames, de aandacht die daarvoor afgaat. Zij zijn niet het beginpunt. Want als het beginpunt was dan zouden wij bij dezelfde activiteit dezelfde emoties voelen.


Zijn emoties daarmee iets onbetekenends of moeten we ze daarmee wegschuiven of moeten we ze daarmee maar negeren. Oh nee absoluut niet nee nee dat is niet wat ik wil zeggen. Het is iets wat heel dichtbij ons zit en wat ons na aan het hart gaat het is heel belangrijk. En dat maakt dat wij aandacht blijven houden voor dat wat wij belangrijk vinden. Aandacht blijven houden voor de richting die ik op wil. En die richting die je op wil die mag je zelf maken, die mag je zelf creëren die mag jezelf vormgeven. De richting waar je op wil is iets waar jij zelf mee aan de slag mag. Maak hem voor jezelf, en kijk waar jouw ontwikkeling zit. Kijk waar jouw volgende stap zit. Maken voor jezelf en zo maak je dus ook de emoties die daarna komen. Zo vorm je ook dat wat je voelt. En terug naar mijn stap feedback geven vind het heel lastig de stap die ik gemaakt heb maakt voor mij dat ruimte komt en maakt voor mij dat ik het gesprek heb met mensen hey: Als we het nou eens over iemand hebben zeg dan tegen mij of vraag aan mij hoe ik dit ga bespreken.


Want dat zit in die routine stap een nieuwe ontwikkeling maken de routine moet zijn dat ik als ik het over iets heb waar ik het niet mee eens ben of iemand heb waarvan ik vind, dat het anders zou kunnen. Dan moet de routine zijn dat de eerste wat ik daarna doe eens nadenken over: En hoe ga ik dit bespreken. En niet nadenken over hoe ik vind het zo moeilijk laat ik het maar niet doen. En ik zeg dit heel simpel, dit is nog een heel traject voor mij, en daar ga ik je in meenemen en dat is prima om te delen. Maar het is wel een andere frame wat ik mezelf vertel.


Frame


Een nieuwe stap in mijn ontwikkeling en zo kun jij ook nieuwe stappen in jouw ontwikkeling maken. Nieuwe stappen waarbij jij zegt, Hey dit frame laat ik achter en ik maak een ander frame. In het kader van andere frames, ik ga hem in mijn keynotes zetten zag ik een persconferentie van een basketbalcoach uit mijn hoofd, in ieder geval een sportteamcoach, waarbij een speler voor een hele belangrijke wedstrijd bij zijn vrouw was voor de bevalling van hun kind. De journalist stelde de vraag wat vind je ervan dat is toch raar en die journalist wordt helemaal de tent uit geveegd. Terecht wat mij betreft. Maar dit is ook een frame. Het frame dat de belangrijke game of de belangrijke activiteit van nu belangrijker kan zijn dan de bevalling van je partner. En hij stapte daar fantastisch uit en hij veegde tafel aan met die journalist en ik ga die filmpje zeker delen in mijn keynotes, want ik vond het een heel bijzonder filmpje. Wat juist ook in dat frame laat zien dat jij die andere stap kunt maken als je maar bewust bent van, in welke frame je leeft. En daar ga ik nog veel vaker met jullie over praten over vertellen en hoop ik ook over leren.


Ik keek even naar beneden want het is bijna weer ten einde deze podcast. Blogs, andere afleveringen, een paarr boekbesprekingen vind je op www.jeroenvanlierop.nl. Komende maandag is het weer de laatste maandag van de maand. Een blog over Ted Talks, en deze keer routine Ted Talks en dan inspiratie weer voor de komende tijd. Je kunt me vinden op de verschillende social media kanalen. Ik zou het heel leuk vinden als je contact met me zoekt om te laten weten wat je vindt. En als ik je kan helpen met die volgende stap maken. En natuurlijk is het zo dat routines maken heel lastig is. En ik kan je helpen! Laat even weten en we maken een afspraak om eens te kijken naar die eerste stap in mooie nieuwe routines.


Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Glenn Vrancken, Lise Kriekemans en Mies Slegers. Het is jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Dit was hij voor vandaag tot de volgende!

コメント


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page