top of page

Podcast 6: Waarom je moet stoppen met keuzes maken.

Keypoints:

  • Keuzes kosten veel tijd, energie en aandacht

  • Keuzes leveren twijfels en dat zorgt voor onzekerheid

  • Stop met keuzes maken door je doelen helder te hebben

  • Zorg dat je doelen van jou zijn, ga niet anderen plezieren


Links:


Blog over routines: Wat zijn voordelen van routines


Transcript:


Waarom jij moet stoppen met keuzes maken. Vandaag in jouw ontwikkeling Centraal.

Hey Goedendag! We zijn weer zover. Het is weer bijna het einde van de week. Het is weer vrijdag en hier ben ik met de nieuwe aflevering van mijn podcast jouw ontwikkeling centraal waar ik met jou samen wil kijken naar persoonlijk ontwikkeling. Nieuwe stappen naar nieuwe mogelijkheden die uit kunnen voeren. Prachtige weken achter de rug weer en is het weer het weer is geweldig en hier zijn we samen bij elkaar nadenken over je ontwikkeling www.jeroenvanlierop.nl kun je kijken als je meer inspiratie wil en afgelopen week verschenen blog over routines komt vandaag ook een beetje terug in deze podcast en de komende week gaan we daar meer aandacht aan besteden.


Introductie thema


Vandaag wil ik de vraag centraal stellen waarom je moet stoppen met keuzes maken. en natuurlijk weet ik heel goed dat je iedere dag keuzes maakt. Welke blouse trek ik vandaag aan wat wil ik eten. Wat ga ik kijken op tv het zijn keuzes waar je mee bezig bent de hele dag en ik denk dat je die keuzes over de dag heen zoveel mogelijk moet beperken. Als je iedere keer over iedere keuze veel denktijd nodig hebt dan gaat dat ten koste van iets omdat denktijd nu eenmaal hersenactiviteit vraagt. Wij zijn geen machine. Wij zijn niet gemaakt om naar continu te blijven presteren op de toppen van ons kunnen. Wij zijn gemaakt om te pieken en te rusten te pieken en te rusten en in die rust in dat herstel ons weer voorbereiden op de volgende werk dat pieken rusten is niet iets wat seconden werk is. Dus ik kan maar een paar seconden pieken maar het is ook niet zodat wij bijvoorbeeld 3 uur achter elkaar super geconcentreerd bezig kunnen zijn sommige mensen denken dat wel. En als jij dat denkt dan moet ik je helaas teleurstellen. Onderzoek laat meer dan genoeg zien dat korte concentratie momenten afgewisseld met hele korte pauzes veel effectiever zijn. Ik zal in de keynotes in de notes van deze aflevering de pomodoro techniek toevoegen en dat is één van die technieken die dat doen. Ik gebruik hem zelf bij studeren. Voor mij werkt die echt fantastisch. 25 minuten focus 5 minuten pauze dat blijven herhalen en dan keer of vier die pauze wat langer maken.


Keuzes maken en waarom je moet stoppen met keuzes maken. Op moment dat ik 25 minuten ga studeren hoef ik 25 minuten lang geen andere keuze te maken. Ik hoef niet na te denken over hoelang hou ik dit nog vol. Wanneer ga ik iets anders doen. Mag ik nu mijn telefoon afpakken of dadelijk. Al dat soort elementen schakel ik op dat moment uit. 25 minuten studeren. Stoppen met keuzes maken. Die keuze heb ik al gemaakt klaar.

Ik denk echt dat wij in een tijd leven waarin we teveel van onszelf vragen op allerlei mogelijke manieren en dat wij veel teveel geconfronteerd worden met keuzes met keuzemomenten en die we moeten zien te voorkomen. Keuze is twijfel, twijfel is onrust en onzekerheid. En die iedere keer moeten voeden, moeten dempen, moeten overwinnen maakt ons heel erg moe.


Ik kom op deze vragen op dit thema omdat het eigenlijk de thema van mijn week is. En niet zozeer mijn eigen week maar wel alle gesprekken die ik in de afgelopen week gevoerd heb gaan over het thema keuzes maken. En stoppen met keuzes maken betekent voor mij veel duidelijker maken voor jezelf waar je naartoe wil. Dat eind plaatje in je hoofd hebben. Begin met het eind in zicht zei Stephan Covey al begin met het eind in zicht. Ik heb het erover gehad in mijn vierde podcast: hoe wil je herinnerd worden. Die uitvaart als je hem geluisterd hebt, anders dan luistern hem nog een keer podcast nummer vier hoe wil jij herinnerd worden. Wie is de eerste die spreekt en wat zegt hij over jou. Maar ook in dat hoe wil jij herinnerd worden, wat is jouw eindplaatje. Waar ga jij voor, wat wil je zelf bereiken.


Dat eindplaatje duidelijk hebben maak namelijk dat de voor het vervolg van de dingen die je doet er geen keuzes meer zijn. Gisteravond was ik wat op LinkedIn aan het kijken en er kwam een advertentie tegen voor iets in de richting politieke richting wat mijn interesseert. Ik denk dat is leuk dus kijken. Lid van rekenkamercommissie en ik dacht och interessante moet ik naar kijken met wie weet gewoon prikkel gemotiveerd noem maar op en ik keek ernaar en ik dacht wacht even wat ben ik aan het doen. Dit is helemaal geen keuze. Mijn eindplaatje is een heel ander eindplaatje dan waar deze keuze nu in past. En dan kun je zeggen ja Jeroen dus nee zeggen dus dan kies je. Nee maar ik hoef niet te kiezen op dat moment want ik heb al gekozen. Ik hoef alleen maar te kijken of het past. Ik hoef alleen maar te vergelijken. En ik kan het wegschuiven. Mijn eindplaatje is duidelijk. Ik weet waar ik naartoe wil of in ieder geval ik ben daar nu druk mee bezig om het vorm te geven dat plaatje. En dat is voor mij echt nog niet helemaal klaar maar staat wel heel aardig in de steigers. En omdat dat plaatje heel aardig in de steigers staat hoef ik niet bij iedere keuze na te denken. Past dit in het plaatje nee klaar. Past dit in het plaatje Ja doen.


Dat wil niet zeggen dat alles wat in het plaatje past meteen uitgevoerd moet worden want de vragen die daarna komen zijn zeker relevant. Heb ik daar nu de tijd voor heb ik de energie voor kan ik haar nu de aandacht aan schenken die die het nodig heeft. Is dat in het plaatje nu het juiste moment dat zijn vragen die je daarna kunt stellen. Voor mij is dat hier iets anders dan kiezen. Want ik mag het vergelijken met alles wat ik op dat moment al aan het doen ben waar ik allemaal al mee bezig ben en wat alles daar in dat hele geheel voor mogelijkheden zit. Kan hem ook nog eens opschrijven voor later kortom het heeft allerlei kanten dat plaatje heeft allerlei kanten. Maar ik hoef niet te kiezen. Ik hoef er geen onzekerheid over te hebben. Ik hoef niet te twijfelen want het past of het past niet.


Zo maak je dus als het ware ook een routine en dat zit ook wel in het boek wat ik nu aan het lezen ben. Ik ben nu Atomic Habit aan het lezen gaat over routines bouwen en hoe meer je routines bouwt en hoe makkelijker ook je leven gaat omdat als ik precies weet wat ik doe als ik 's morgens opsta hoef ik daar niet over na te denken. Terug naar het begin als ik niet hoeft na te denken kostte me dat geen hersencapaciteit kost omdat geen twijfel onzekerheid kost me dat bijvoorbeeld ook geen discipline en doorzettingsvermogen. Hou in de gaten dat doorzettingsvermogen in jouw lijf ook niet onbeperkt is over een dag heen of er een periode van tijd heen. Dat heb je ook maar beperkt iedere keer dat doorzetten. Dus routine geen keuzes hoeven maken passen daarbij.


Thema in de afgelopen week


Ik zei al het was het thema van mijn thema van de dingen die ik tegen ben gekomen mensen die tegen ben gekomen in gesprek ben geweest die ook voelde dat ze keuzes moesten maken. En als je daar dan dieper in duik dan zie je een paar dingen. Één is ik vind dat ik nu deze keuze moet maken want ik wil me bewijzen ten opzichte van anderen. Als ik dit nu niet doe dan vind ik dat ik gefaald heb ten opzichte van die andere waar ik iets te bewijzen heb. Als dat jouw beeld is, als dat jouw eindplaatje is de ander moet, en vullen hem dan maar in, dan ga ik je teleurstellen. Die ander gaat dat niet over jou zeggen. Als die ander vindt dat jij niet geschikt bent of in je leven gefaald hebt of wat dan ook zal zijn, dan zal het heel lastig zijn om die mening van die ander te veranderen. Want alles wat jij doet zal hij toch framen in dat beeld wat die ander van jou heeft. En de andere kant is alles wat jij over andere mensen zegt, zegt veel meer over jou dan over andere mensen. Daar zullen we nog een keer op terugkomen aardig thema om te bespreken. Maar als het beeld wat jij in jouw hoofd hebt andere mensen tevreden stellen is, dan zul jij nooit je zelf tevreden stellen. Als het beeld wat je in je hoofd hebt is ik moet bewijzen dat ik dit kan dan, zal het nooit zo zijn dat je dat echt fatsoenlijk haalt. En het zal wel zo zijn dat dat ten koste van jou gaat. Van jouw energie van je integriteit van je geloofwaardigheid van alle dingen die misschien wel belangrijk voor jou zijn. Jouw eindplaatje mag jij zelf maken, en jij mag dat eindplaatje leven. Jij mag die stappen maken je hoeft dat niet met anderen te doen. Het eigen eindplaatje hebben is hierin heel belangrij. Het eigen beeld hebben waar je naartoe werkt dan is het namelijk geen keuze meer. En dan doe je het voor jezelf en als het dan even niet gaat, als het dan even te veel energie kost, als het dan even te moeilijk is dan kun je ook met een gerust hart een stap langzamer gaan. Of een andere weg kiezen, of een andere keuze maken voor dat moment. Daar zit wel keuze, maar wel richting dat plaatje wat je voor je hebt. Je hoeft de twijfel niet te hebben over de richting. Je kunt kijken naar welke stap nu voor jou het allerbelangrijkste is.


Op het moment dat jij jouw eindplaatje compleet hebt hoeft daar geen twijfel over te zijn, en geen onzekerheid en dus ook geen extra hersenwerking.


Ik zat even te kijken welke voorbereiding dingen daar nog bij zaten want in dat eindplaatje zit ook dat we mogen weten welke stap ik nu nodig heb, en zit ook volgens mij dat je daar aandacht aan schenkt, als je aandacht schenkt aan het eind plaatje. Ik denk zij iemand deze week na over een hele belangrijke keuze in mijn leven. Ik weet niet of ik moet stoppen met wat ik nu aan het doen ben ja of nee dat denk ik heel veel over na of ik moet stoppen met wat ik nu aan het doen ben en er is mij gevraagd zij deze persoon om te kiezen ja of nee. Ik weet het niet. En toen vroeg ik maar wat als je nu gewoon zegt ja we gaan doen en ik ga we gaan komende week samen iets uitvoeren. Deze keuze was nog niet voorbij gekomen deze keuze was nog niet bij deze persoon geland gedaald en bracht iets teweeg. Wij kijken vaak naar voorkomen, naar zorgen dat het niet erger wordt, naar veiligheid, naar zekerheid terwijl zekerheid hoort niet bij het leven. Veiligheid hoort niet bij het leven, het leven is niet veilig, het leven is niet zeker. We denken dat wel steeds meer dat we dat allemaal kunnen controleren, dat kunnen we niet. Waarom ga je er dan niet gewoon eens een tijd voor en kijken wat het je brengt in plaats van nadenken en twijfelen. Twijfel kost energie, energie die je niet in andere dingen kunt steken. Ervoor gaan levert misschien wel heel veel energie op, ervoor gaan levert misschien ook wel duidelijkheid op. Duidelijkheid zit in de actie niet in het denkvermogen, want het denkvermogen zegt iets over wat jij denkt, zegt iets over jouw kader, zeg iets over jouw beeld.


Terug naar beeld als je weet waar je naartoe wil als je weet hoe je wil zijn als je weet hoe je herinnerd wil worden dan weet je ook welke keuze je maar daar maakt want dan vervolgens weer geen keuze is want dan is het doorgroeien naar beeld. Doorgroeien naar de volgende werkelijkheid en stop je dus met die keuze, want je weet waar je naartoe wil.


Blijf dicht bij dat beeld wat jij van jezelf wil schetsen. Blijf dicht bij die kern die jij moet zijn voor jezelf. En zoals ik al zei ik ben dat beeld voor mezelf steeds duidelijker aan het maken Het wordt steeds duidelijker voor mij. Ik zie dat steeds beter maar dat is niet een beeld wat, ik ben ondertussen 46 jaar, dat is niet het beeld dat de afgelopen 46 jaar hetzelfde is geweest. Ik heb echt al een paar beelden gemaakt. Ik heb ook al een paar dromen nagedacht die het uiteindelijk niet zijn geworden. Daar heb ik veel van geleerd daarom zit ik nu hier omdat al die dromen daar geweest zijn. En dat het die dromen niet gehaald zijn is helemaal niet het probleem, voor mij. Want het heeft gemaakt dat ik kan stapelen en dat ik nu dus die nieuwe droom dat nieuwe beeld vorm kan geven en dat ik niet verhuur met mijn podcasts bezig ben aan het leren ben, aan het ervaren ben en stappen aan het maken ben. Dit is niet het eindpunt. En het beeld wat ik nu maak is niet het eindpunt maar de volgende stap in een prachtig leven wat ik heb. Waardoor ik ook minder keuzes hoef te maken. En gisteravond zo'n advertentie geprikkeld wordt en denk past helemaal niet in mijn plaatje.


Afsluiting


Dit is wat ik ben vandaag met jullie wilde delen we zijn weer bijna aan het einde gekomen Ik ga even de juiste dia klaarzetten daar is hij mijn website www.jeroenvanlierop.nl waar meer informatie staat, meer inspiratie staat over doelen, routine, zelfontwikkeling en alle stappen die daarbij horen. En ook contact natuurlijk met mij want ik ben heel benieuwd hoe het met jou gaat en ik kom graag eens met je in gespreks om hier op door te praten.


Deze podcast mogelijk werd mede mogelijk gemaakt door Lise Kriekemans, Mies Sleegers en Glenn Vrancken. Zet Jouw Ontwikkeling Centraal. Dankjewel voor het luisteren en tot de volgende.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page