top of page

Hoe routines je helpen in tijden van verandering

Iedereen gaat wel eens door een periode van verandering. Een verandering kan plots of gepland zijn en alle mogelijke vormen aan nemen. Je verhuist. Je bent zwanger van je eerste kind. Je krijgt promotie op je werk.


Enerzijds brengt verandering vaak stress en onzekerheid mee. Anderzijds kan het leiden tot groei en mooie dingen. Een houvast hebben in onzekere of veranderende periodes is mooi, handig en noodzakelijk. Het geeft je een gevoel van stabiliteit en controle. Routines brengen dat gevoel. In deze blog lees je hoe.


Breng rust

In een onzekere periode brengen routines rust. Verandert je baan of krijg je een promotie? Door vast te houden aan je ochtendroutine neem je stress in de ochtend weg. Je moet minder keuzes maken en houdt je meer energie over voor de rest van de dag. We denken met z’n allen dat we keuzevrijheid willen in ons leven, en ja tot op zekere hoogte is dat zo. Als we te veel keuze hebben, krijgen we last van keuzestress. Je hersenen zijn gewoon niet in staat om alles te doen en te kunnen.


Wanneer je door een verandering gaat, zal je verschillende kleine en grote beslissingen moeten nemen die een impact hebben op jou en je omgeving. Door kleine beslissingen in je dag op voorhand te bepalen en vast te leggen, kan je wat van die keuzestress weghalen.


Je kan rust brengen door kleine routines of gewoontes te creëren. Bijvoorbeeld, bepaal aan het begin van de week je menu voor de week en doe maar eenmaal boodschappen, leg vast op welke dagen je gaat sporten en op welke momenten je huishoudelijke taken inplant. Op die manier hoef je daar niet meer over na te denken en kan je je focussen op de verandering die in je leven plaatsvindt.


Je hebt meer tijd in een dag

Je zal merken dat je beter wordt in je gewoontes. Het schoonmaken van je huis gaat sneller dan ooit tevoren, je bent meer gemotiveerd om te sporten en dat maaltijdplannen levert je heel wat extra tijd op in de ochtend. Tijd is kostbaar. Zeker wanneer je door een verandering gaat in je leven. Zo’n gebeurtenis vraagt vaak veel van je. Je kan de tijd en de hersencapaciteit die je wint met het hebben van routines dus goed gebruiken voor jezelf.


Creëer routines voor jou

Creëer de gewoonte om regelmatig aan zelfzorg te doen. Plan een vast moment in tijdens de week om je energie op te laden. Dankzij je routines heb je daar nu tijd voor. Ook dit wordt een routine. Wat je doet voor jezelf dat maakt niet uit: werk je in de tuin, lees je een boek of luister je naar een podcast over persoonlijke ontwikkeling. Dat is allemaal goed, zolang het jouw batterijen oplaadt. Je hebt die energie nodig om beter en met een open blik de verandering in je leven te kunnen omarmen.


Dankzij nieuwe en oude routines, vind je rust, tijd en groei in een periode van verandering. Ze geven je een handvat, een gevoel van controle op een moment dat misschien alles uit je handen lijkt te vallen. Je krijgt energie en mentale rust om de verandering die je doormaakt recht in de ogen te kijken en vast te pakken.


Eerste hulp bij het vormen van routines

Sta je voor een grote verandering in je leven of zit je er midden in? Wil je steun bij het terugvinden van controle? Heb je wel wat ochtendroutines en wil je deze optimaliseren? Of wil je voor het eerst aan de slag met het creëren van goede gewoontes? Neem vrijblijvend contact met me op.


Bekijk zeker ook mijn eerdere blog over de voordelen van gewoontes. Meer inspiratie is te vinden via The Hub hier op mijn website.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page