top of page

Zeven eigenschappen van effectief leiderschap.

Stephen Covey is de schrijver van mijn "bijbel". Er zijn weinig boeken die zo'n impact op mijn eigen persoonlijke ontwikkeling hebben gehad als deze. Daarom is dit een boek over persoonlijke ontwikkeling eentje die in mijn lijst van boeken niet mag ontbreken. Als je iets aan zelfontwikkeling wilt doen of je jezelf afvraagt wat is zelfontwikkeling dan is dit mijn absolute aanrader. Het laat je stap voor stap zien hoe jij kunt werken aan jouw persoonlijke groei. In dit artikel neem ik je mee in de basisgedachten van dit boek. Een boek dat eigenlijk gewoon een persoonlijke coach is.


Dit boek gaat over:

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap gaat over zelfmanagement en zelfontwikkeling. Leiderschap staat hier niet voor leidinggeven aan anderen. Het gaat Stephan Covey dan ook om leiding geven aan jezelf, professionele groei van mensen.


“Zelfrespect ontleen je aan de macht over jezelf - je onafhankelijkheid.” Stephen R. Covey

Welke eigenschappen moet jij nu ontwikkelen om actief en effectief te zijn in het leven. Het boek zit vol met voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling en dat maakt het ook direct toepasbaar is in jouw leven. Het boek gaat gelukkig niet over altijd maar positief zijn. Het neemt je mee om op allerlei momenten in je leven na te denken over dat wat belangrijk is. Je gaat in dit boek werken aan jezelf.


Werken aan jezelf betekent stil staan bij jouw perceptie en jouw persoonlijke rol in je eigen leven. Voor Covey is het enorm belangrijk dat je van binnen naar buiten denkt. Dat jij centraal staat in alles wat in je leven gebeurt en dat het pas verandert als jij verandert.


Covey zegt dat je moet beginnen met overwinningen op jezelf.

1. Wees proactief (principes van persoonlijk inzicht)

2. Begin met het einde in gedachten (principes van persoonlijk leiderschap)

3. Belangrijke dingen eerst (principes van persoonlijk management)


Vervolgens heb je de overwinningen met je omgeving.

4. Denk in termen van win/win (principes van interpersoonlijk leiderschap)

5. Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden (principes van

empathische communicatie)

6. Werk synergetisch (principes van creatieve samenwerking)

Als laatste is er het centrale thema van voor jezelf zorgen.

7. Hou de zaag scherp (principes van evenwichtige zelfvernieuwing)


Wat heeft mij zo geraakt in dit boek

Wat maakt dat dit boek voor mij hoort bij de meest inspirerende boeken voor zelfontwikkeling is de centrale rol van jouw eigen verantwoordelijkheid. Het gaat om persoonlijke groei en ontwikkeling. Daarmee gaat het over ons allemaal waarbij Covey een goede toon heeft gevonden om duidelijk te maken wat de kracht van persoonlijke effectiviteit is.


Hoe kom jij tot een vorm van jezelf ontwikkelen zonder de verantwoordelijkheid en de regie bij de ander neer te leggen. Wat jij geeft aan de ander krijg je van een ander terug. Wat jij vraagt van het leven bereik je ook. Hoe goed jij voor jouw lichaam zorgt, geeft ook jouw eigen mogelijkheden weer.


Het boek zit vol praktische en hanteerbare tips, voorbeelden en eyeopeners. Het heeft ervoor gezorgd dat ik heel anders naar een aantal zaken ben gaan kijken. Het gaat je enorm helpen als je het pad van zelfontplooiing bewandelt of bezig bent met coaching persoonlijke ontwikkeling.


De eigenschappen zijn heel eenvoudig door heel je leven toepasbaar. Covey geeft het woord zelfontwikkeling betekenis door concreet te maken wat je mogelijkheden zijn. Een voorbeeld daarvan is dat hij het heeft over de opvoeding van zijn kinderen en hoe dit een weergave is van het leven dat jij aan het leiden bent. Ben jij jouw waarheid aan het zenden of ben je bezig met eerst begrijpen wat de ander echt wil. Dat maakt voor mij dat het van alle boeken over zelfontwikkeling die ik gelezen heb, dit boek zeer hoog op het lijstje van mijn favoriete boeken staat.


Een ander mooi voorbeeld zit in de oefening met de Talking Stick. Je mag alleen vertellen als jij de stok vast hebt en de anderen mogen dan alleen vragen aan jou stellen. Je laat de stok pas los als jij het gevoel hebt dat iedereen je begrijpt. Een manier die heel sterk en krachtig neerzet hoe je met een ogenschijnlijk simpele ingreep volledig andere resultaten bereikt. Zo zit het boek vol met zelfontwikkeling tips en vult daarmee een behoefte aan zelfontplooiing voorbeelden zeker in. Het zorg ervoor dat jij leiderschap kunt tonen over het leven dat jij wilt leiden.


“Vernieuwing is het principe - en het proces - waaraan je de kracht ontleent om in een opwaartse spiraal te groeien.” Stephan R. Covey

Hou de zaag scherp is een belangrijke inspiratie voor deze site en mijn persoonlijke missie. De vraag hoe jij de zaag scherp houdt, de eigenschap die volgens Covey als een cirkel rondom zijn model loopt, kan het verschil maken tussen effectief en niet effectief functioneren. Meer dan ooit leven we in een drukke wereld die onze focus en gezondheid op de proef stelt. We stoppen met onszelf te vernieuwen omdat we te druk zijn met andere zaken. Stoppen van het vernieuwen van jezelf is stoppen met groeien.


Meldingen op je telefoon, nieuws consumeren of meedoen aan iedere discussie op je werkplek. Dit geeft uiteindelijk heel veel stress en staat een betere versie van jezelf in de weg.

Deze keuze voor andere, niet belangrijke dingen eerst, is je leven in handen leggen van de ander.

De basis van een hoger niveau van effectiviteit is eerst de meest belangrijke dingen voor jezelf doen. Zorgen voor gezond eten en sport vandaag is ervoor zorgen dat je in de toekomst niet ingehaald wordt. Dan moet je ineens dingen doen waar je eigenlijk eerder geen tijd voor gemaakt hebt en die nu dubbel of nog meer tijd kosten. Niet kiezen voor vernieuwen en eerst belangrijke dingen doen, kunnen dan ook het pad van zelfontwikkeling een uitdaging maken.


En nu verder?

Voelt het pad van zelfontwikkeling en zelfontplooiing voor jou als een uitdaging? Vraag jij jezelf af hoe het toch komt dat je iedere keer vastloopt? Heb je gezocht naar antwoorden over het waarom van je persoonlijke strijd maar nog niet gevonden? Of misschien denk je wel waarom is zelfontplooiing belangrijk?

Als jij op zoek bent naar antwoorden op deze vragen. Of ben je op zoek naar een persoonlijk ontwikkelingsplan met zelfreflectie vragen en mogelijkheden tot betere persoonlijke effectiviteit?


Kijk eens online hier op mijn website in The Hub om meer inspiratie te vinden om verder te komen in jouw leven, luister naar mijn zelfontwikkeling podcast of meld je aan voor de nieuwsbrief. Het gaat je vast en zeker helpen om nog mooiere, persoonlijke resultaten te bereiken in jouw tocht, je persoonlijke missie, naar jezelf!Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page