top of page

Wat zijn de voordelen van routines?

Gewoontes en routines, al van jongs af aan krijgen we ze aangeleerd. In de kleuterschool leren we al vele routines en dat heeft een reden. Routines en gewoontes hebben heel wat voordelen: ze verhogen je productiviteit, brengen rust en geven je energie.


Het afgelopen jaar werden onze gewoontes enorm door elkaar geschud. Bepaalde zaken doen we niet meer en gaan we nooit meer doen. Andere doen we nu voor het eerst en blijven we de rest van ons leven uitvoeren. Sommige gewoontes doe je al van kinds af aan, anderen groeien met je mee.


Boost je mentaal welzijn

Gewoontes brengen rust in je hoofd. Zeker in periodes waar je veel veranderingen doormaakt of wanneer je omgeving verandert, kunnen routines een gevoel van vertrouwen geven. Ze brengen zekerheid en stabiliteit op onzekere momenten of stressvolle situaties.


Bouwen aan goede routines geven je een gevoel van controle. Je hebt het gevoel dat je je leven in je eigen handen hebt. Wanneer je een bepaalde routine een tijdje doet, zie je patronen die je rust en controle brengen. Bovendien, weet je al hoe een bepaald deel van je dag er gaat uit zien dankzij deze routine. Dat geeft houvast en mogelijkheden voor groei in minder stabiele periode.


Verder krijgt ook je zelfvertrouwen een boost. Plan elke dag ook enkele routines in die enkel betrekking hebben op jezelf, dat kan alles zijn: yoga, huidverzorging, piano spelen, enzovoort. Neem tijd voor jezelf, ook al is het maar tien minuten. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat heeft invloed op verschillende aspecten in je leven.


Goed voor je gezondheid

Volgens wetenschapster Katherine Arlinghaus zijn goede gewoontes uitstekend voor je gezondheid. “An apple a day, keeps the doctor away”, wel, wanneer het op gezonde eet- en sportgewoontes aankomt, is dat echt zo. Volgens Arlinghaus zouden we met z’n allen heel wat fitter en gezonder zijn als een gezonde levensstijl de norm was. Elke dag een blokje om wandelen, wat meer fruit eten en regelmatig een intensieve sportsessie zijn goed voor ons lichaam en onze geest. Eigenlijk weten we dat allemaal wel, het doen is iets anders. Als we die gezonde levensstijl in routines gieten houden we die beter vol.


Behaal je levensdoelen

Structuur helpt je bij het groeien en bereiken van je doelen. We denken allemaal dat we kunnen multitasken en zo veel kunnen gedaan krijgen in een dag. Niets is minder waar. Wanneer je bepaalde taken volgens routines doet achter elkaar, gaat het veel sneller. De taken worden gemakkelijk en je hebt meer tijd voor andere dingen. Je hebt tijd en mentale ruimte over voor leuke taken of om aan je doelen te werken.


Meer nog helpt het om bepaalde taken die je helpen je levensdoelen te bereiken deel te maken van je routine. Wil je een schrijver worden? Plan in je ochtendroutine tien minuten in dat je enkel schrijft. Wil je Spaans kunnen spreken? Maak het een routine om naar een Spaanse podcast te luisteren terwijl je kookt of lees elke ochtend het nieuws op een Spaanse website. Plan minder leuke routine taken zoals strijken of het vuilnis buitenzetten tussen leukere taakjes zoals zingen of een loopsessie. Op die manier worden je routines leuker en doe je ze ook echt.


Lees ook mijn andere blogs en luister mijn podcast over het behalen van je doelen voor tips! In The Hub op mijn website vind je veel inspiratie.


Werk aan je routines

Begin vandaag met bepalen van jouw routines. Start niet te moeilijk en bouw stilaan op. Aarzel niet om me te contacteren voor professioneel advies. Zo krijg jij niet alleen meer controle over je leven maar slag je er ook in je levensdoelen te behalen.


Neem contact met me op via het contactformulier! Ik help je graag met meedenken over het opbouwen van jouw routines.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page