top of page

Aan de slag met routines

We willen allemaal wat productiever zijn. Ieders dag telt te weinig uren. Wist je dat Novak Djokovic, Koning Willem Alexander en Elon Musk net zoveel uren in hun dag hebben als jij en ik? Het gaat erom hoe je die dag indeelt. Elke dag zijn er taken en beslissingen die moeten gebeuren. Je dag zo productief mogelijk indelen, met genoeg tijd voor leuke activiteiten doe je aan de hand van routines.


In deze blog help ik je op weg om aan de slag te gaan met het bepalen van goede routines. Wil je nog net die stap verder zetten? Neem contact met mij op. Ik leer je de nieuwste inzichten als het gaat om het werken aan routines.


De routines die je al doet

Bewust of onbewust doe je dagelijks of wekelijk al heel wat routines. Die leveren al heel wat extra tijd op door de dag. Vaak besef je niet dat iets een gewoonte is geworden. Je hebt het al zo vaak gedaan. Je herinnert je niet dat het ooit anders was.


Om te beseffen welke routines al deel uitmaken van je dagdagelijkse leven, daag ik je uit om een week lang alles op te schrijven wat je doet. Ja, echt alles! Door alles tot in het kleinste detail op te schrijven ga je merken dat je dingen doet waarvan je niet wist dat je ze deed. Na een week blijkt dat je heel wat dingen dagelijks of wekelijks op dezelfde manier of op hetzelfde moment uitvoert.


Zodra je je realiseert wat deze gewoonte zijn, wanneer je ze doet en waarom je ze doet, is het mogelijk om te bekijken of je ze nog beter kan uitvoeren. Misschien besef je wel dat je iets doet dat enorm veel tijd kost en eigenlijk op een andere manier beter gaat.


Routines bijstellen en instellen

Nu dat je weet wat je wel al doet, is het tijd om te bekijken waar je nog gaten hebt. Met andere woorden, waar zit nog ruimte voor verbetering? Begin met het onderstrepen van de taken die je doet, die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Is het mogelijk deze op een andere, snellere of leukere manier te doen? Goed om weten is dat zodra iets een routine wordt en je het vaak herhaalt, het vanzelf vlotter gaat. Je wordt er beter in. Oefening baart kunst, ook met routines.


Je oefent en stelt je gewoontes en handelingen bij waar nodig. Daarnaast bekijk je wat je doet op vaak hectische momenten van de dag. Voor vele is dit ‘de ochtendspits’, het moment waarop jij je gereed maakt om aan het werk te gaan. Je kinderen nog in het huis rondlopen opzoek naar die ene linkersok. Deze momenten hoeven echt niet zo chaotisch en hectisch te zijn. Tenzij je daarvan houdt, dan doe je lekker je ding.


Wil je het wat meer georganiseerd? Schrijf op wat jij en je huisgenoten doen op de hectische momenten. Bekijk samen wat jullie kunnen verbeteren. De avond daarvoor kleren klaarleggen, elke eerste donderdag van de maand de rekeningen betalen of in bulk koken in het weekend zijn zaken die rust brengen op chaotische momenten. Zeker wanneer je dit elke dag of elke week doet. Dan gaan na verloop van tijd die dingen vanzelf.


Vele kleintjes maken een groot geheel

Het analyseren van huidige routines, deze bijstellen en gewoontes instellen voor momenten waarop je ze het meest nodig hebt, is een begin. Je merkt dat je vaker wat tijd over hebt. Er heerst minder chaos in je leven, en in je hoofd. Goede gewoontes zorgen ook voor het beperken van het aantal beslissingen dat je neemt in een dag. Je twijfelt niet meer over wat je aan moet, wat je gaat eten of welke taak je eerst gaat doen. Alles verloopt gesmeerd. In het begin win je misschien enkel tien minuten in een dag. Toch gaat je productiviteit en je mentale capaciteit omhoog. Na verloop van tijd zal je een significant verschil merken, net zoals je omgeving.


Ga aan de slag met het aanleren en zetten van routines. Krijg een duwtje in de rug om je aan nieuwe routines te houden of analyseer samen met mij wat nog beter kan. Neem contact met me op via jeroen@jeroenvanlierop.nl


Nieuwsgierig naar nog meer tips over routines? Lees zeker mijn andere blogs.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page