top of page

TED Talks die jou helpen je gedrag te veranderen

We willen allemaal wel iets aan onszelf veranderen. Hoe doen we dat? Hoe brengen we zo’n positieve gedragsverandering teweeg bij ons zelf. Meer nog, waar vinden we de motivatie om een mindere gewoonte op te geven of het nieuwe gedrag te ontwikkelen?


Ik zet drie Ted Talks op een rijtje die jou helpen met gedragsveranderingen. Bovendien, krijg je tips over hoe je anderen kan motiveren of aanzetten tot het aanpassen van hun gedrag. Handig voor wanneer je samen met je team vooruit wil en aan de slag gaat met je gedrag veranderen.


1. Motiveer jezelf

Dr. Tali Sharot is een neurowetenschapster en directrice van de Affective Brain Lab. In haar Ted Talk over gedragsverandering onthult ze drie dingen die gedragsveranderingen veroorzaken of aanwakkeren. Dat is niet door het geven van een waarschuwing. Het blijkt zelfs het tegenovergestelde te zijn. Mensen luisteren naar het positieve nieuws en gunstige uitkomsten. Verder, zijn we volgens Dr. Sharot ook nog altijd groepsdieren. Zie anderen vaak een bepaalde gewoonte uitvoeren, dan is de kans groot dat jij deze gewoonte ook snel aanneemt. Omring je met inspirerende mensen met gewoontes en het gewenste gedrag dat jij wilt overnemen. Ontdek hoe jij je motiveert om een verandering in het gedrag door te voeren.


2. Mythes over gedragsveranderingen

De Amerikaanse Jeni Cross is professor sociologie aan de universiteit van Colorado in de Verenigde Staten. In haar Ted Talk doet Cross je stilstaan bij zaken die evident lijken, dingen die je denkt te weten over jezelf, de wereld en je gedrag. Af en toe is het goed om te reflecteren. Eens stil te staan bij jezelf en hoe jij dingen doet. Volgens Cross is het logisch denken onze grote tegenstander wanneer we ons gedrag willen veranderen. Informatie verzamelen en ‘het gewoon doen’ is niet genoeg. Erover praten, sociaal contact, mensen opzoeken met wie je kan sparren over je verandering en er actief over nadenken en in discussie gaan is wat je aanzet om ook effectief een verandering in gedrag te voltooien. Luister hier naar Jeni Cros’ Ted Talk.


3. Begin klein

Wees niet te ambitieus wanneer het gaat over gedragsverandering zegt BJ Fogg. Wat als ik je zei maar een push up per dag te doen? Of één ding op te ruimen per dag, niet een kamer maar een voorwerp? Elke dag. BJ Fogg toont aan dat je je gedrag niet verandert aan de hand van grote veranderingen. De kans dat het dat misloopt of je het niet volhoudt is groot. Begin klein. Eens je die ene push up per dag volhoudt, doe er dan twee. Bouw zo stilaan op. BJ Fogg legt zijn methode uit in deze Ted Talk.Sta jij voor een uitdaging of verandering waarvoor je nieuwe gewoontes moet creëren? Heb jij een gedragsverandering nodig? Ik help je bij het analyseren en hoe je zelf aan de slag gaat. Ik bekijk met jou hoe jij jouw doelen bereikt! Neem contact met me op via jeroen@jeroenvanlierop.nl of klik hier!.


Of kijk eens bij mijn eerdere blogs en podcasts over gedragsverandering in The Hub!

Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page