top of page

5 tips die helpen bij het bepalen van doelen

Iedereen droomt. Iedereen heeft kleine en grote doelen die hij of zij wilt behalen. Hoe ben je succesvol en hoe begin je eraan? Ik geef je 5 tips die je helpen bij het stellen van realistische doelen, hoe groot of klein ook. Wil je je eigen zaak beginnen? 2 km zwemmen? Of je eigen huis bouwen? Wat je doel ook is, met de juiste mindset is veel meer mogelijk dan je denkt.


1. Schrijf ze op

Maak je doelen visueel. Door je goals of doelen op te schrijven worden deze tastbaar. Schrijf naast je doelen wanneer je ze wilt bereiken. Houd het realistisch en haalbaar. Op die manier geeft het een boost aan je zelfvertrouwen wanneer je deze bereikt. Je maakt als het ware een plan voor je doel of meerdere doelen. Op die manier is de stap minder groot om er aan te beginnen en weet je wat je moet doen.


2. Deel doelen op in kleinere delen

Is het doel dat je wil bereiken erg groot of lijkt het eindpunt enorm ver weg? Deel je doel op in kleine dagelijkse of wekelijkse doelen. Dat kan alles zijn. Wil je een mooie som geld sparen? Zet je zelf als doel om meer zelf te koken en zet een weekbedrag vast. Wil je binnen twee maanden 5km lopen? Plan twee of drie loopsessies per week in. Begin traag en met een kortere afstand, je merkt dat het iedere week beter gaat. Tenslotte, leidt het behalen van al deze kleinere doelen tot meer zelfvertrouwen en het behalen van je eind of grotere doel.


3. Beloon jezelf

Bepaal wat je beloning is als je een doel of een deel van het doel bereikt is. Het is belangrijk dat je jezelf beloont. Geef jezelf af en toe een schouderklopje. Zo vier je successen en geef je extra aandacht aan dat wat je wilt bereiken. Je voedt je mindset met positieve energie en geeft aandacht aan dat wat jij wilt bereiken.


4. Creëer systemen en gewoontes

Zorg ervoor dat het behalen van je goal een gewoonte wordt. Zo wordt het werken aan je doel de normaalste zaak. Stap voor stap werk je naar je einddoel toe. Is je het je goal om in een opgeruimd huis te wonen, plan elke dag in om 10 minuten op te ruimen. Als je schrijver wil worden, leg een notitieboekje naast je bed en schrijf al je gedachten en creatieve spinsels op voor je gaat slapen zodat je ze zeker niet vergeet. Wat je doel of goals ook zijn, ontdek hoe jij kleine systemen of gewoontes kan toevoegen of veranderen in je dagelijkse leven om naar je doel toe te werken.


5. Heb zelfvertrouwen

Droom groot. Wees niet bang om grote doelen te stellen. Je kan meer dan je denkt. Zeker als je elke dag of wekelijks aan je droom werkt. Als je het kan dromen, kan je het ook doen. De kans is groot dat je af en toe een hindernis zal tegenkomen op je weg. Laat je hier niet door afleiden. Je bent begonnen aan dit doel omdat je op een bepaald moment dacht dat het mogelijk was. Dat is het nog steeds.


Onderschat jezelf niet wanneer je doelen bepaalt. Wees je ervan bewust dat je gaandeweg ook meer zelfzeker zal worden. Het behalen van een doel geeft je zelfvertrouwen een boost.


Wil je hulp bij het zetten van doelen of nog meer tips? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je met zowel professionele als persoonlijke doelen.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg nog meer inspiratie voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page