top of page

Podcast 7: Ben je een diamantslijper of een precisielasser

Keypoints:


  • Geef je in je persoonlijke ontwikkeling aandacht aan je sterkte, je kracht en ontwikkel je dat verder. Ben je als een diamantslijper iemand die eruit haalt wat er in zit.

  • Geef je aandacht aan hoe het moet zijn en ben je bezig om daar naar toe te groeien. Ben je als een precisielasser iemand die het maakt en ontwikkelt precies zoals het hoort.

  • Wat betekent kiezen voor je kracht, hoe zet je dat in en wat leer je daar van.


Links:Transcript:


Ben jij een diamantslijper of een precisie lasser? Vandaag in jouw persoonlijke ontwikkeling Centraal!


Goedendag het is weer vrijdag de week is wel bijna ten einde. Wij zijn hier weer bij elkaar voor een podcast. Ik ben alweer aan het opnemen om eens met jou te kijken naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Met je mee te denken en ik hoop je inspiratie te geven om die persoonlijke ontwikkeling nog een stap te laten maken. Jouw persoonlijke ontwikkeling Centraal hier vanmiddag. Ik ben de host Jeroen van Lierop en ik wil je inspireren je prikkelen je na laten denken over al die stappen in persoonlijke ontwikkeling die mogelijk zijn.


Prachtige week achter de rug, laten we daarmee beginnen mooi weer ook van genoten en als je een bourgondiër bent zoals ik dan is barbecueën iets wat je gedaan hebt. Of andere lekkere dingen met vrienden en familie. Van die van die prachtige omstandigheden van de ruimte overigens weer op het terras gezeten dus ook maar een lekker moment. Zo op naar een hele mooie zomer. Vorige week vorige podcast stond dat keuzes maken centraal en die hoort er vandaag ook wel bij. Ben jij een diamantslijper of een precisielasser? En je zult je afvragen wat heeft dat nou met persoonlijke ontwikkeling te maken. Dat heeft alles met persoonlijke ontwikkeling te maken.


Wat doet een diamantslijper?


Een diamantslijper krijgt die ruwe diamant in zijn handen en die kijkt, die ontdekt, die ziet. Die ziet waar dde mooie stukken van die diamant zijn. En wat doet die diamantslijper die accentueer die mooi stukken. Die zorgt dat jouw aandacht als kijker gaat naar dat wat het mooiste is. Hij bepaalt niet wat het mooiste moet zijn. Hij kijkt naar wat het mooiste is. Hij kijkt naar de kracht van die diamant. Naar de kracht van dat waar die diamant heeft in zich heeft uit kan stralen.


En wat doet een precisielasser? De precisielasser zorgt dat het precies klopt zoals het moet zijn. En ik ben echt geen ambachtsman dus ik heb heel veel respect voor beide ambachten en we hebben ze ook allebei nodig die precisie lasser is nodig voor het maken van machines en materialen auto's noem maar op, heel belangrijk! En die diamantslijper, nou misschien zult u zeggen ik heb geen diamanten nodig dus waarom hebben we die nodig, maar dat prachtige ambacht van dat wat de natuur gemaakt heeft laten shinen is natuurlijk ook gewoon fantastisch. Ben jij een diamantslijper of een precisielasser. Ben jij bezig met dat wat jouw kracht is te laten shinen, of ben jij bezig met te zorgen dat het klopt zoals het hoort te zijn.


De sportman in mij


Ik ben geen sportman, niet, ik kan het niet vind ik, denk ik voel ik, heb ik ervaren en mijn sportcarrière valt het beste samenvatten door een opmerking die ik op mijn 8e levensjaar gemaakt heb, toen mijn moeder vroeg na een jaar handballen en Jeroen hoe vind je het? Ik vind het heel leuk mama, handballen. Wat vind je het leukste Jeroen? Op de bank zitten! Ik mocht meteen van handbal af, dat was klaar. Maar op de bank zitten is altijd mijn leven getypeerd. Ik vind het leuk om les te geven. Ik vind het leuk om te coachen Ik ben veel meer bezig met kijken dan met uitvoeren. Ik zit veel meer aan de zijlijn, ik ben een roeper hoor en ik probeer echt om mee te doen maar soms ook wel vanaf de zijkant. Daar zit veel meer mijn kracht. En ik heb altijd tegen mezelf gezegd ik ben geen sportman laat maar. Het laatste half jaar ben ik toch het sporten op gaan pakken. Met dank aan mijn mensen in mijn omgeving die mij helpen daarbij. Ik word bijvoorbeeld opgehaald anders ga ik waarschijnlijk veel minder omdat ik dan denkt laat maar vandaag geen zin. Ik word opgehaald meegenomen sport. Het is niet helemaal mijn ding zou je van tevoren zeggen. Ik doe crossfitt. Ik probeer het ik Crossfit allerlei gekke dingen in als pull-ups, push-ups, door je knieën zakken, touwtje springen en op boksen springen. En ik heb eigenlijk vanaf begin af aan in mijn hoofd geprint dat kan ik niet. Daar heb ik de motoriek niet voor, dat is mijn frame, mijn frame is ik kan het niet.


Tot afgelopen zaterdag de trainer een schemaatje had waarbij we juist dat op die boxspring oefeningen, leren gingen proberen en hij zei probeer het nou eens hier laag proberen kijken. En het is me gelukt! Ik kan op een box springen. En die activiteit is helemaal niet zo bijzonder maar mijn frame is wel doorbroken. En nee, je zult mij niet aan de crossfit kampioenschappen mee zien doen. Maar ik heb voor mezelf wel een brug genomen.


Op dat moment was ik een diamantslijper, want op dat moment ben ik niet bezig geweest met hoe het moet zijn maar ben ik gaan zoeken naar mijn kracht. Mentale kracht vanwege het doorbreken van een frame. Fysieke kracht omdat ik op zo'n box moest springen. De overwinning die ik die ochtend, zaterdagochtend behaald heb op mezelf, voelt als enorm. En als jij een fantastische sportman bent die denkt van Lierop, waar heb je het over, dit is echt het meest simpele. Voor mij was het doorbreken van een frame. Niet zozeer de prestatie maar veel meer, ik ga dit gewoon doen en ik ga kijken hoe ver ik kon. Want het frame wat ik heb, ik ben geen sportman, komt met name ook doordat ik de prestaties niet haal die heel veel andere mensen wel halen, op sportgebied en op heel veel andere gebieden ook hoor daar niet van. Maar ik zie andere mensen presteren, en die prestaties haal ik niet. En dan zegt de precisielasser in mij: Weet je ik kan niet op die manier dan doe ik het niet. Ik krijg het niet gemaakt zoals het hoort, dan doe ik het niet. Terwijl de diamantslijper had misschien wel gezien dat het geen 20 karaats deel was van de diamant maar ook de 5 en de 8 en de 10 karaats delen maken de diamant.

Ik hoef niet overal die hele grote krachtige diamant te zijn. Als je een diamant heel goed bekijkt dan zitten er altijd foutjes in. Oneffenheden, plekken waar die net even wat minder mooi is. Nee je moet hem even andersom bekijken dan is die mooier. Ja daar zit nog net een vlekje wat ze niet weggewerkt hebben. Maar het maakt wel die hele diamant. Het maakt wel alles wat je daarin je hebt en wat jij dus kunt gebruiken.


Ben je de diamantslijper of ben je de precisielasser. Kijk je naar kracht, stimuleer je de kracht die je hebt, of kijk je naar de uitkomst. Tot op de dag van vandaag ben ik bezig geweest met mezelf ontwikkelen. En mijn ontwikkeling zit bijvoorbeeld ook heel erg in afspraken nakomen. Daar kom ik vast nog een keer op terug hoe dat nu voor mij werkt, maar dat vind ik heel moeilijk. En niet zozeer omdat ik het niet weet of omdat ik niet kan of omdat ik het overzicht niet heb. Veel meer omdat mij, is me ondertussen duidelijk, een aantal stappen niet zo goed lukt om te maken. Nu heb ik vele timemangementcursussen gevolgd en timemanagement boeken gelezen, noem maar op. Daar wilde ik energie in steken, ik wilde daar een stap maken. Maar het probleem zat niet in de vaardigheid of in de manier van plannen, het probleem zat veel meer in de discipline en in de mogelijkheid om op het moment dat er iets gezegd of gedaan moest worden, de juiste keuze te maken. En de precisie lastechniek is dan vaardigheid, cursus, training, beter opletten, balen, nog beter opletten. Terwijl de diamantslijper veel meer naar de kracht mag kijken. En even ik ben veel te veel vergeten, en ik heb veel te veel niet gedaan.


Bal terug leggen


Maar de ontwikkeling die ik gemaakt heb door veel meer naar mijn kracht te kijken. Bijvoorbeeld in mijn in mijn lesgeven mijn contact met studenten is op iedere vraag die zij stellen de ballen eigenlijk terug te leggen. Natuurlijk wil ik je helpen, natuurlijk wil ik dat doen, mail me even voor een afspraak, in plaats van ik kom daar wel op terug. Daardoor was ik niet verantwoordelijk voor die afspraak en daardoor kan ik wel leveren waar ik goed in ben. Dat is met die studenten kijken naar zijn of haar volgende stap. Ik heb het bijvoorbeeld doorgevoerd bij het nakijken van opdrachten. Ja dat moet je als docent ook. En als dat grotere opdrachten zijn in schriftelijk nakijken en typen en verhalen typen dat vind ik vreselijk lastig. Dus bij een bepaalde opdracht zeg ik nu tegen studenten maak een afspraak met me ,dan krijg je feedback van mij. Dat heb ik een paar keer gedaan en ik vind dat heel waardevol en ik merk dat studenten dat waardevol vinden. Omdat ze dan mijn feedback ook werkelijk krijgen en omdat ik dan uit kan leggen wat ik bedoel. Ik zit dan in mijn kracht. Ik zit dan in waar ik heel goed in ben en niet in wat zou moeten zijn volgens. Ik ben een diamantslijper geen precisielasser.

Dat past ook bij een verhaal van deze week. Wat ik meegemaakt heb met een ondernemer. Een ondernemer die in even door een lastige tijd gaat dingen kwijtgeraakt, opdrachten kwijtgeraakt en daardoor in de zorgen komt. Niet meteen directe zorgen, over een geruime tijd zorgen. Maar hij ziet die zorgen wel in de toekomst liggen. Hij kon even niet over die zorgen heen stappen. Omdat ook die zorgen raakte aan het frame wat hij zichzelf meegegeven heeft. Het frame van dit overkomt mij nooit meer. En dit kan niet nu gebeuren. En zo’n frame, zo’n moment, maakt dus dat je leeft naar wat je niet wil dat je leeft naar hoe het moest zijn. En in zijn geval betekenen dat ook nog dat hij daar best wel stress van kreeg en die stress overbracht in gesprekken met nieuwe opdrachtgevers. Dat was dus niet zo succesvol. Daar zie ik de precisielasser. Het moet zo zijn dus ik maak het zo. Kom op want ik moet het zo maken en die energie gaat dan dus ook de boventoon voeren in alles wat je aan het doen bent.


Ik denk dat een diamantslijper naar de kracht gekeken had. Waar zit de kracht. Hoe kan ik die kracht versterken. En dat betekent niet dat je zomaar over situaties heen moet stappen, dat betekent niet dat je geen stress kunt hebben, dat betekent niet dat je geen aandacht kunt hebben voor gevoel en dat was het met je doet. Maar dat betekent wel dat de focus naar de kracht gaat. Naar dat wat je goed kunt, naar dat wat je bent. En dan veel minder naar het frame wat jij wil, zijn het frame wat jij nodig hebt om te kunnen leven. Denk eraan het verhaal wat je jezelf vertelt doet ertoe. Dat heb ik al vaker gedeeld in deze podcast en dit verhaal doet er ook toe het verhaal wat jij jezelf vertelt. In sport was ik de precisielasser en niet dat ik dat nu afgelopen zaterdag in 46 jaar overwonnen heb. Maar ik heb daar wel een stuk frame doorbroken dat voor mij erg belangrijk is waardoor ik die volgende stap kan maken.


In mijn werk word ik steeds meer de diamantslijper, veel sterker kijken naar mijn kracht. Dit is mijn kracht, Take It or leave it, dit is wat ik goed kan, laat me doen wat ik goed kan, dan heb je het meest aan mij. En juist ook dit soort podcasts, de blogs die ik maak en daarmee bezig zijn. Bezig zijn met andere mensen helpen een ontwikkeling door te maken is iets wat enorm bij me past waarvan ik echt passie krijg, helpen, zien wat er kan gebeuren. Jou helpen je volgende stap te maken.


Appriciative inquiry


En ja dit past ook bij het laatste blog die ik gemaakt heb, appriciative inquiry, het waarderend onderzoek. Kijken naar dat wat er is, dat wat goed, gaat analyseren en daarin de volgende stap zetten. Aandacht voor het positieve in plaats van het negatieve. Onderzoek laat meer dan genoeg zien dat dat helpt. Daar worden we geen pussy’s van, zwakke mensen. Aandacht voor het positieve helpt je juist om die krachtige volgende stap te maken. Aandacht voor het positieve betekent niet bij de pakken neerzitten en blij zijn met jezelf. Nee aandacht voor het positieve betekent groeien vanuit die krachtige kern.


Ik ben geen natuurkundige en geen scheikundige maar volgens mij is diamant bijna het krachtigste wat we hebben op de wereld, qua steen. Die is ook prachtig, Die is onder druk gevormd. Dus al mijn verhalen over positiviteit zijn geen zwakte, zijn geen oh nee maar ik ben zo blij met mezelf. Nee het is weten waar je goed in bent en de kracht, de discipline, de energie hebben om daar aandacht aan te besteden. In je organisatie de energie hebben om te belonen wat goed gaat. En van daaruit verder te groeien in plaats van ja waarom is het weer fout gegaan.


Focus op het goeie, focus op de kracht, focus op alle nieuwe stappen die jij hebt te maken.


Afsluiting


Dat was het voor vandaag ben jij de diamantslijper of de precisie lastig dan mag je deze week eens over nadenken, eens kijken hoe jij dat doet in jouw leven en in jouw omgeving. Ik hoop dat ik je daarmee ook heb geïnspireerd. Meer inspiratie natuurlijk op mijn website www.Jeroen van Lierop.nl de website waar je blogs kunt vinden, afleveringen van deze podcast en een aantal boeken die ik denk dat belangrijk zijn om te lezen. Volgende week komt er bijna aan en die ga ik je natuurlijk laten zien en ik ga je dat melden.


Wil je contact met mij Ik kom heel graag in contact met jou om door te praten bijvoorbeeld over deze podcast of over andere verhalen die jij wil delen. Je kunt me vinden op de socials, Jeroen van Lierop, LinkedIn, Instagram, Facebook en website dus www.jeroenvanlierop.nl


Dankjewel voor vandaag! Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Lise Kriekemans, Glenn Franken en Mies Slegers. Dit was het weer, Jouw Persoonlijke Ontwikkeling Centraal, Tot de volgende!

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page