Het Geschenk

Edith Eger, die als tiener Auswitz overleefde, heeft haar ervaringen en levenslessen beschreven in een nieuw boek. Na haar inspirerende boek De Keuze, waarin Eger vertelt over haar ervaringen in Auswitz en het vormen van haar leven daarna, is er nu Het Geschenk.


Eger omschrijft dit boek als een praktische handleiding over hoe zij het leven heeft aangepakt. Ze schrijft dat de echte sleutel tot vrijheid is dat je blijft werken aan wie je echt bent.


Waar gaat het boek over

Eger beschrijft in dit boek 12 levenslessen die voor haar centraal hebben gestaan in haar ontwikkeling. Ze schrijft over haar eigen zoektocht in deze levenslessen en de zoektocht die ze gezien heeft bij haar patiënten.


Het boek gaat over veranderen van gewoonten, het doorbreken van patronen en dat de sleutel om jezelf te bevrijden in je eigen broekzak zit. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat jij in vrijheid leeft. Eger citeert dan ook haar moeder die tegen haar zegt terwijl ze op transport geplaatst zijn: wat er ook gebeurt niemand kan je gedachten van je afpakken.


De 12 lessen worden gepresenteerd als gevangenissen die je zelf in stand houdt. De gevangenis van wrok bijvoorbeeld, de gevangenis van de slachtofferrol of de gevangenis van starheid. Hoe doorbreek je de tralies van jouw gevangenissen. Hoe kun jij de sleutel uit jouw broekzak halen en jouw gevangenisdeur openen.


"Hoop is een investering in nieuwsgierigheid. Een erkenning dat als we nu opgeven, we nooit te zien krijgen wat er hierna gebeurt." dr. Edith Eger

Wat heeft mij zo geraakt in dit boek

Het verhaal van Edith Eger is zo bizar intens dat je het als scriptschrijver nooit in je hoofd had gehaald. Auswitz overleven, armoede overwinnen en geliefden verliezen. Het leven gooit veel voor de voeten van Edith Eger. Ze schrijft ook in dit boek dat de nachtmerries nooit zullen verdwijnen.


Daarmee zegt ze voor mij ook dat wegstoppen van ervaringen of het oplossen van ervaringen niet nodig is om wel in vrijheid te leven. De levenskracht, de nuchterheid en de compassie die Eger in haar boeken uitstraalt is overweldigend.


Ik leer veel van haar lessen. Voor mijzelf en mijn persoonlijke ontwikkeling en ook hoe ik anderen daar weer verder mee kan helpen. Een aanrader wat mij betreft voor iedereen die aan zelfontwikkeling wil doen.Recente blogposts

Alles weergeven

Ontdek nog content in The Hub of ontdek meer Blogs van Jeroen.