top of page

Het Geschenk

Edith Eger, die als tiener Auswitz overleefde, heeft haar ervaringen en levenslessen beschreven in een nieuw boek. Na haar inspirerende boek De Keuze, waarin Eger vertelt over haar ervaringen in Auswitz en het vormen van haar leven daarna, is er nu Het Geschenk.


Eger omschrijft dit boek als een praktische handleiding over hoe zij het leven heeft aangepakt. Ze schrijft dat de echte sleutel tot vrijheid is dat je blijft werken aan wie je echt bent. Als jij je afvraagt wat is zelfontwikkeling dan is dit boek een absolute aanrader!


Waar gaat het boek over

Eger beschrijft in dit boek 12 levenslessen over persoonlijke ontwikkeling. die voor haar centraal hebben gestaan in haar proces van persoonlijke ontwikkeling. Ze schrijft over haar eigen zoektocht in deze levenslessen en de zoektocht die ze gezien heeft bij haar patiënten.


Het boek gaat over veranderen van gewoonten, het doorbreken van patronen en dat de sleutel om jezelf te bevrijden in je eigen broekzak zit. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat jij in vrijheid leeft. Eger citeert dan ook haar moeder die tegen haar zegt terwijl ze op transport naar Auswitz geplaatst zijn: "Wat er ook gebeurt niemand kan je gedachten van je afpakken."


Het is een mooie levensles voor iedereen. Gedachten zijn voor jezelf en van jezelf. Het zijn niet alleen jouw persoonlijke verhalen en meningen maar het is ook de plek waar jij jouw waarheid bepaalt.


Dit boek gaat over 12 lessen die worden gepresenteerd als gevangenissen. Gevangenissen die je zelf in stand houdt. De gevangenis van wrok bijvoorbeeld, de gevangenis van de slachtofferrol of de gevangenis van starheid. Hoe doorbreek je de tralies van jouw gevangenissen. Hoe kun jij de sleutel uit jouw broekzak halen en jouw gevangenisdeur openen zodat jij de deur van zelfontwikkeling opent. Daarmee is het een boek om aan jezelf te werken.


"Hoop is een investering in nieuwsgierigheid. Een erkenning dat als we nu opgeven, we nooit te zien krijgen wat er hierna gebeurt." dr. Edith Eger


"Hoop is een investering in nieuwsgierigheid. Een erkenning dat als we nu opgeven, we nooit te zien krijgen wat er hierna gebeurt." dr. Edith Eger

Wat heeft mij zo geraakt in dit boek

Het verhaal van Edith Eger is zo bizar intens dat je het als scriptschrijver nooit in je hoofd had gehaald. Auswitz overleven, armoede overwinnen en geliefden verliezen. Maar ook zoveel levenskracht, vreugde en liefde dat ik me afvraag kan dit in één leven.


Dat leven gooit enorm veel voor de voeten van Edith Eger. Ze schrijft hoe ze daar stap voor stap mee heeft leren omgaan. Het is een persoonlijke groei, een zelfontplooiing, die het voorstellingsvermogen ver te boven gaat. Ze schrijft ook in dit boek dat de nachtmerries nooit zullen verdwijnen.


Daarmee zegt ze voor mij ook dat wegstoppen van ervaringen of het oplossen van ervaringen niet nodig is om wel in vrijheid te leven. De levenskracht, de nuchterheid en de compassie die Eger in haar boeken uitstraalt is overweldigend.


Ik leer veel van haar lessen over het omgaan met je verleden. Voor mijzelf en mijn persoonlijke ontwikkeling en ook hoe ik anderen daar weer verder mee kan helpen. Hoe jezelf ontwikkelen een belangrijke voorwaarde is voor leven. Er zijn vele boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik vind dat, wat persoonlijke verhalen betreft, dit hét boek is. Een zelfontwikkeling voorbeeld van de buitencategorie waar je echt de tijd voor neemt.


Boek bestellen (affiliate link)

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page