top of page

5 Tips om je zelf te leren kennen aan de hand van zelfreflectie.

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is mijn pad? Dat zijn vragen die we ons allemaal wel eens stellen. Er zijn heel wat manieren waarop je jezelf beter kan leren kennen. Je ontdekt wie je echt bent, en niet wie je denkt te zijn. Leer wat je sterktes zijn, wat je leuk vindt en waar jij goed in bent.


1. Houd een dagboek bij

Een gemakkelijke manier om jezelf te leren kennen is door elke dag even de tijd te nemen om te schrijven. Sommige mensen kiezen ervoor om elke dag één pagina te schrijven. Anderen plakken er een tijd op, bijvoorbeeld tien minuten of een halfuur. Hoeveel of hoe lang je schrijft maakt niet uit. Het proces is dat wat telt.


Je kan schrijven aan de hand van vragen of gewoon je gedachtegang neerpennen zonder al te veel na te denken. Je bepaalt helemaal zelf hoe je het aanpakt. Hou het enkele weken vol en ga dan terugkijken naar wat je eerder schreef. Je zal dingen ontdekken die je vergeten was. Ja zal patronen zien en je leert wat je echt belangrijk vindt in het leven. Dat waarvan je houdt, daar loopt het hart van over. Daar schrijf je over.
2. Bevraag mensen rondom je

Vraag aan mensen die dichtbij je staan zoals familie en vrienden wat jouw sterktes zijn, wat je meest duidelijke eigenschappen zijn en hoe zij jou zien. Zo leer je naar jezelf kijken vanuit een nieuw perspectief.


Onthoud wel dat niemands perspectief het juiste is of de waarheid is. Verschillende mensen zullen verschillende dingen zeggen. Er bestaat dus niet één waarheid over wie je bent. Iedereen ziet jou door zijn of haar eigen bril. Toch is het interessant om eens te horen wat anderen denken dat jouw sterke eigenschappen zijn. Zo ontdek je misschien wel nieuwe dingen!


3. Bedank jezelf en de wereld

Dankbaar zijn voor wat je hebt is goed. Het leert je in het nu te leven en te genieten van kleine dingen. Schrijf elke dag drie tot vijf dingen op waarvoor je dankbaar bent of spreek ze in op je mobiel. Je kan dit lijstje ook toevoegen aan het einde van je schrijfsessie.


Door bij te houden waarvoor je dankbaar bent en later terug te kijken, leer je wat écht belangrijk is voor jou. Ben je vaak dankbaar dat je even rustig op je gemak de tijd nam een koffie te drinken op de sofa? Plan wat vaker een rustmomentje in, om op je gemak die lekkere kop te drinken. Ben je dankbaar dat je na een maand trainen er in slaagt 5 km te lopen? Hou vol. Maak tijd vrij om meer te sporten en te genieten van de endorfines die door je lijf razen. Ben je dankbaar dat je eindelijk nog eens op bezoek bent geweest bij je oma? Bezoek haar wat vaker en neem volgende keer iets lekkers mee om haar te bedanken voor haar aandacht en het leuke gesprek.


4. Maak een lijst van mensen die je inspireren

Maak een lijst van mensen die je inspireren. Het kan werkelijk iedereen zijn, je broer, je partner of voormalig president Obama. Schrijf bij elke persoon waarom hij of zij je inspireert. Dat kan alles zijn.


Wil je wat meer lijken op die persoon of wil je iets soortgelijks bereiken? Zoek op hoe hij of zij dat gedaan heeft, is dit iets dat je ook wel ziet zitten? Of kijk je op naar iemand omdat hij of zij altijd goedgezind is en zich goed in zijn of haar vel voelt? Wat kan jij doen om je zelfvertrouwen een boost te geven?


5. Schrijf een brief aan je jongere en/of oudere zelf

Een laatste tip is om 1 of 2 brieven aan jezelf te schrijven. Maar niet aan jezelf op dit moment. Schrijf een brief aan jezelf toen je 12 was. Welk advies zou je jongere zelf geven? Pas jij dit advies vandaag toe in je leven? Kan je zelf wat meer van dat advies gebruiken?


Schrijf ook een brief aan jezelf wanneer je 85 bent. Vertel wat je allemaal bereikt hebt en waar je trots op bent. Dit motiveert om ook echt achter die dromen aan te gaan.


Ga aan de slag met jezelf

Of je jezelf wil herontdekken, wil leren waar je nu echt goed in bent of wat voor jou belangrijk is, jezelf leren kennen is nooit een slecht idee. Je groeit constant en externe factoren hebben invloed op hoe jij je dagelijks voelt.


Bij heel wat van de tips ga je aan het schrijven. Dat doe je om patronen te ontdekken, bepaalde zaken waarvan je het niet had verwacht te zien terugkomen en je eigen groei te ervaren.


Neem de tijd om jezelf te leren kennen en sta stil bij wie je bent en wat voor jou belangrijk is.


Wat zijn jouw ervaringen op vlak van zelfreflectie? Zijn er bepaalde tips die voor jou beter werken dan anderen? Ik hoor het graag! Laat een berichtje achter of neem contact op voor een babbeltje!

Blijf me zeker ook volgen voor meer tips en groei!


Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page