top of page

5 redenen waarom zelfontwikkeling belangrijk is!

Jezelf ontwikkelen heeft heel wat voordelen. Niet enkel op privévlak kan het je helpen je pad te ontdekken. Ook als professional is het een waardevolle stap. Waarom zou je jezelf uitpluizen en verbeteren? Waarom moeite doen om jezelf te leren kennen? Ik ben toch ik?


Zelfontwikkeling is een levenswerk dat soms confronterend is en vaak ook heel mooi kan zijn. Het kan heel wat deuren openen waarvan je niet wist dat ze open konden of bestonden.
1. Verlaat je comfortzone

Wanneer je aan de slag gaat met jezelf, word je geconfronteerd met wie je bent, hoe je reageert en wat je denkt. Dat kan je ogen openen en je van slag maken. Je ontdekt waar je grenzen liggen en wat je minder leuk vindt aan jezelf. Hieraan ga je werken. Het kan zijn dat je jarenlange gewoontes overboord dient te gooien. Dat is moeilijk en soms confronterend. Dat hoeft niet slecht te zijn, het is positief dat je alle kanten van jezelf leert kennen.


Om nieuwe rituelen te creëren moet je uit je comfortzone stappen. Jezelf ontwikkelen is dingen doen die je nooit eerder gedaan hebt of ooit dacht te doen. Je ontdekt nieuwe leuke dingen. Je beseft wat nieuwe en betere gewoontes met jou en je lichaam doen. Het is groeien.


2. Ontdek je sterktes

Mensen die gewerkt hebben aan zichzelf kennen hun sterktes. Ze weten hoe ze deze het best in zetten om zichzelf en de mensen rondom hun te ontplooien. Ze kunnen deze ook in perspectief plaatsen.


Je realiseert dat wie je bent en hoe je naar jezelf kijkt een perceptie is. Jij ziet jezelf en je sterktes niet hoe anderen deze zien. Misschien zien je vrienden en familie wel andere sterktes in jou. Vraag eens aan de mensen rondom je wat zij denken dat jouw sterktes zijn. Je leert zo veel bij over jezelf.


Je leert hoe je je sterktes nog beter kan inzetten en ontdekt sterktes waarvan je niet wist dat je ze had. Je ontwikkelt je goede kanten en vaardigheden nog meer. Je bent er niet gewoon goed in, maar je wordt een expert. Je kan je volledige potentieel benutten en groei verder stimuleren.


3. Zelfontwikkeling geeft een boost aan je zelfvertrouwen

Je leert jezelf en je sterkte dus beter kennen. Dit geef je meer vertrouwen in wat je goed kan. Wanneer je een doel bereikt, een nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt of ontdekt dat je nog ergens goed in bent, voel je je vanzelf beter. Je kan de wereld aan. Des te meer je je zwaktes omzet in sterktes, of deze weet te omzeilen weet, des te beter je je zal voelen.


4. Verbeter je relaties

Gedurende je zelfontwikkelingsproces, zie je patronen in hoe je je gedraagt ten opzichte van anderen. Het kan zijn dat je ontdekt dat je regelmatig conflictsituaties opzoekt of deze net vermijdt. Misschien vindt je het moeilijk jezelf te binden. Wie weet doe je altijd alles om anderen te plezieren en sta je daarmee in de weg van je eigen geluk.


Wanneer je deze dingen weet, kan je betere beslissingen nemen. Je stapt in relaties die bij jou en je levensstijl passen. Dit doe je zowel op privé als professioneel vlak. Gezonde en gelukkige relaties spelen een grote rol in succesverhalen.


Dankzij het proces waar je doorgaat besef je ook dat in relaties perceptie een grote rol speelt. Dé waarheid bestaat niet, alles wat je om je heen ziet of hoe jij een relatie interpreteert is perceptie. Misschien ziet je partner of die ene vriendin jullie relatie wel heel anders dan jij.


5. Zet doelen die bij jou passen

Werken aan jezelf, ontdekken waar je goed in bent en wat je leuk vindt, helpt bij het zetten van carrière- en levensdoelen. Je zet doelen die passen bij wat jij leuk vindt en wat je sterktes zijn.


Jij krijgt een goed idee van wat je korte en lange termijn doelen zijn en wat haalbaar is. Mensen die niet werken aan zelfontwikkeling zetten snel te hoge of te lage verwachtingen voor zichzelf en worden zo teleurgesteld. Dat gebeurt niet als je realistische blijft.


Werk aan jezelf

Goed om weten is dat een zelfontwikkelingsproces niet snel afgerond is. Het is een levenswerk. Je ontdekt steeds nieuwe dingen over jezelf door nieuwe ervaringen die je meemaakt en mensen die je pad kruisen. Flexibel zijn en doelen bijschaven kan nodig zijn. Jezelf openstellen voor al wat je ervaart is de boodschap.


Ontdek de wereld, begin bij jezelf. Ga jij ook aan de slag met zelfontwikkeling? Volg mijn blog voor tips of vind meer informatie op deze website. En wil je jouw verhaal delen? Ik ben altijd in voor een babbeltje.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page