top of page

3 manieren om het zomergevoel vast te houden

Vaak kijken we naar de maand september als een nieuw begin, bijna een tweede januari. De kinderen gaan weer naar school, we pakken oude routines op en haasten ons weer overal naar toe. Het meer relaxed en vaak ook leukere zomergevoel is bij de meeste van ons vanaf 1 september helemaal weg.


Wist je dat dit niet zo hoeft te zijn? Hieronder drie manieren om je zomergevoel aan te houden. Zie september niet als een nieuw begin, zie het als een voortgang van je leven, van de zomer, van leuke dingen.


Houd je zomerroutines aan

In de zomer zien onze dagen er vaak net iets anders uit dan op andere momenten in het jaar. We stoppen al eens eerder op het werk omwille van het goede weer. We doen leuke uitstappen en ontmoeten meer familie en vrienden. Dat hoeft niet alleen zo te zijn in de zomer.


Het klopt dat het vaak rustiger is op het werk. Daarom kunnen we wat vroeger stoppen, wat ons tijd geeft om andere leuke dingen te doen. Bekijk de komende week al eens welke taken wat productiever kunnen, waar jij tijd verspilt op het werk. Als je erin slaagt om in de zomer af en toe eens vroeger te stoppen op het werk of elke vrijdagmiddag met vrienden een drankje te gaan drinken, dan is dat ook mogelijk op andere momenten tijdens het jaar. Neem die momenten,


Had je deze zomer routines ontwikkeld? Houd die routines aan ook als je dagschema er net wat anders uit gaat zien. Je bent nu zo gewoon aan deze routines, als ze je in juli en augustus tijd en rust opleveren doen ze dat in september ook. Ga je elke ochtend lopen? Doe dat in september ook. Lees je ‘s avonds tien minuten voor je gaat slapen. Doe dat nog steeds. Wil je toch wat productiever zijn? Je kan die tien minuten ook voorlezen voor je kinderen.


Plan leuke activiteiten

Heb je ook het gevoel dat je in de zomer veel meer leuke dingen doet dan tijdens andere seizoenen? Dat hoeft echt niet zo te zijn. Het klopt dat we in de zomer met z’n alle meer buiten zijn. In de herfst, winter en lente is er ook heel wat leuks te doen. Die off-time of vrije tijd heb je nodig, niet alleen in de maanden juli en augustus.


Het is belangrijk voor je productiviteit en creativiteit tijdens de werkuren dat je je helemaal ontstresst en ontzorgt. Dat doe je met of zonder je kinderen, zoals je zelf wil. Regent het? Ga eens naar een museum of theatervoorstelling. Knutsel en verf lekker mee met je kinderen en laat het kind in jou naar buitenkomen. Samen creatieve dingen doen, leidt ook bij jou naar leuke momenten en meer creativiteit en nieuwe ideeën. Gingen je kinderen deze zomer een weekje op vakantie bij oma en opa? Waarom kan dat tijdens het jaar ook niet eens. Je kinderen leren er heel wat uit en jij kan zelf of met je partner genieten van een weekje rust, vakantie of nieuwe dingen.


Neem tijd voor jezelf en/of je gezin

Het sluimerde al eerder in deze blog door. Neem tijd voor jezelf. Ja, om leuke dingen te doen. En ook om eens een hele dag op de bank te hangen en heerlijk niets te doen. Dat doe je samen met het gezin of alleen. Het is belangrijk om naast al die uren dat je jezelf focust op het werk ook tijd te nemen voor je gezin. Nog belangrijker is het om tijd te nemen voor jezelf. Dat is mogelijk in allerhande vormen en activiteiten: neem een bad met de deur op slot, ga alleen en weekendje weg, maak je favoriete ontbijt op een ochtend dat je kinderen niet thuis zijn, noem maar op.


Tijd nemen voor jezelf klinkt zo cliché. Toch is het echt belangrijk. Je hoort wel eens, je kan maar zo goed voor anderen zorgen als je voor jezelf zorgt. Wel, dat klopt. Zat je in de zomer wat vaker lekker in de zon met een boekje? Lees nu dat boek eens in een warm bad. Houd dat zomergevoel aan, op een net iets andere manier, zodat je elke dag een beetje vakantie hebt.


Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page