top of page

Waarom is het bepalen van doelen belangrijk?

Iedereen heeft het wel al eens gedaan: doelen bepaald. Vaak stellen we doelen en beginnen we eraan maar vergeten we ze alweer snel. Soms zijn we niet meer gemotiveerd. Andere keren kunnen we onze vooropgestelde doelen zelfs niet meer herinneren. Toch is het belangrijk om doelen te stellen. Ze helpen ons op ons pad te houden en ze versterken ons. In deze blog lees je waarom het zo goed is om doelen te stellen.


Verandering in je gedrag

Als je duidelijke en realistische doelen maakt, veroorzaak je een verandering in je gedrag. Met andere woorden, het stellen van doelen motiveert. Het is belangrijk dat je doelen duidelijk en realistisch zijn. Daarbij is een beetje uitdaging zeker welkom.


Zo stel je het doel: ik wil tegen december 1000 euro sparen om een nieuwe laptop te kopen. En niet: ik wil sparen om een nieuwe laptop te kopen. Op die manier weet je exact hoeveel je moet sparen en zet je een deadline voor jezelf. Dit doel kan je dan ook weer opsplitsen in kleinere tussendoelen. Je grote doel wordt realistisch en jij bent gemotiveerd om je doel te halen.


Vind focus

Het zetten van doelen helpt bij het vinden van focus. Het verbetert je productiviteit. Als je weet waarom je iets doet, bijvoorbeeld je spaart elke maand geld om een laptop te kunnen kopen, ben je meer geneigd om het ook effectief te doen. Bovendien, helpt het bij het maken van beslissingen. Zo geef je bijvoorbeeld minder snel geld uit aan die nieuwe gsm. De keuze om die nieuwe gsm niet te kopen wordt gemakkelijker. Je weet dat je spaart voor je laptop.


Wanneer je doelen maakt, kies je die niet zomaar. Je doet dat omdat dit dingen zijn die je na aan het hart liggen. Je informeert jezelf beter over dit onderwerp. Je maakt betere beslissingen.


Boost je zelfvertrouwen

Wanneer je je doelen bereikt en op de goede weg bent om deze te bereiken kan dat je zelfvertrouwen een boost geven. Het gevoel dat je iets goed aan het doen bent, doet deugd. Je bent bezig met iets wat je interesseert en belangrijk is voor jou. Dat geeft een boost. Je voelt je goed in je vel.


Vervolgens bouwt het behalen van goals mee aan wie je bent. Welke doelen zijn belangrijk voor jou, welke behaal je, enzovoort.


Vind je pad

Gedurende het proces ven het bepalen wat je doelen zijn en welke prioriteit hebben, bepaal je wat belangrijk is voor jou. Het is belangrijk dat je goed onderzoekt of nadenkt wat voor jou belangrijk is. Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf in dit proces. Je legt het pad voor je privé en /of professioneel leven. Dit pad zal bepalen waaraan jij gaat werken, waar jij mee bezig bent en met wat jij je identificeert.


Het is dus best een ding, doelen stellen. Doe je dat liever niet alleen? Wil je hulp bij het bepalen welke van je doelen prioriteit dienen te krijgen? Dat kan. Ik begeleid je bij het beschrijven van je doelen, te bekijken wat realistisch is en wat je prioriteit geeft. Begeleiding is mogelijk voor professionele en persoonlijke doelen. Neem eens vrijblijvend contact op voor een gesprek.


Schrijf je ook zeker in op de nieuwsbrief zo blijf je op de hoogte van de volgende blogs over het zetten van doelen, hoe je er aan begint en hoe je volhoudt.
留言


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page