top of page

De mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw ambitie met Wilma Beijer

Wat is jouw ambitie? Wat wil jij van het leven? En sluit dat ook echt aan met wie je bent? Wilma Beijer stelde me deze vragen enkele jaren geleden, als mijn coach. Ik ging met haar in gesprek, deze keer draaiden we de rollen om. Het is een gesprek tussen twee coaches over persoonlijk leiderschap, ambitie en eeuwig blijven leren.


Wilma Beijer is consultant en coachte in haar werkzame leven individuen en teams. Meestal werk gerelateerd al blijkt vaak dat je werk en privé nooit helemaal kan scheiden. Wilma’s doel is om mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen op professioneel en persoonlijk vlak. Centraal in haar werk staat de oneindigheid van mogelijkheden.


Van leergierige tiener tot succesvolle coach

De coach is van jongs af aan bezig met persoonlijk leiderschap en wat ze wil in het leven. Al vroeg koos ze haar eigen weg. Het was meteen duidelijk dat ze niet het traditionele pad van huisje, tuintje, kindje zou volgen. Ze wilde zelf haar weg vinden en doen wat ze belangrijk vindt. Dat was naar de universiteit gaan en haar leergierigheid blijven stimuleren.


Wilma vertelt dat ze het te danken heeft aan haar omgeving dat ze zich zo kon ontwikkelen. Haar ouders stuurde haar naar de MULO, maar al gauw werd duidelijk dat haar nieuwsgierigheid en leergierigheid bestemd waren voor het gymnasium. Een van haar docenten zag dat. Een zaadje was gepland. Wilma bekleedt heel wat managementrollen en neemt die ervaring mee wanneer ze de overstap maakt naar coach. Verder schoolt ze zich bij in yoga en volgt ze allerhande cursussen. Het leren stopt nooit. Dat allemaal dankzij die ene docent die wat in haar zag.


Mogelijkheden en onmogelijkheden

Volgens Wilma kan je ook wat persoonlijk leiderschap betreft heel wat zelf willen. “Je voelt welke richting je op wilt maar je bent ook heel afhankelijk van waar je geboren bent, in welke context je leeft en dat andere mensen ook iets in jou zien,” verduidelijkt ze. Zoals haar docent iets in haar zag. Het samenspel met anderen, je omgeving is daar in belangrijk.


Het gaat echter niet enkel om mogelijkheden maar ook om de onmogelijkheden. Het is niet alleen jouw taak maar ook die van de mensen rondom je om je om je potentieel, je mogelijkheden en je onmogelijkheden te zien en je daarop te wijzen. De onmogelijkheden zijn ook belangrijk. Hierbij ligt de focus op hoe je deze communiceert. Je maakt de ander niet klein maar het gaat om erkenning van wat er wel en wat er niet is. Het gaat niet om gezien worden en wel om te zien wat in andere mensen zit. Je hebt je omgeving nodig, jezelf alleen is niet genoeg. Wilma vertelt dat ze zelf het geluk had om genoeg mensen om haar heen te hebben die dingen in haar zagen en haar liefhebben. Zo is ze gestimuleerd geweest om de juiste weg in te slaan en tot de vrouw te worden die ze nu is.


Persoonlijk leiderschap en ambitie

Als coach werkt Wilma steeds met vragen die werk gerelateerd beginnen. Meestal gaat het al snel verder dan dat. Vragen waarmee ze geregeld aan de slag gaan zijn de volgende:


  1. Wat is je ambitie? Wat wil je van het leven?

  2. Dat wat je ambieert, sluit dat ook aan bij wie je bent en bij je potentieel? En hoe verhoudt dat tot elkaar?


Ik zelf liep, maar ook velen anderen lopen, tegen die ambitie aan. We gaan niet voor de juiste ambities, of toch niet voor de juiste redenen. Wilma onderzoekt dan waar je tegen aanloopt, wat je belemmeringen zijn en op welke manieren je ambitie wel kan waar maken. Wat lukt al dan niet in de praktijk en wat is de diepere betekenis daarvan? Ze gaat op zoek naar het potentieel en de mogelijkheden, ze ziet wat in je.


Hoewel je omgeving en de mensen rondom je een belangrijke rol spelen in het zien van je potentieel, heb je zelf ook een aandeel in alles wat mogelijk of onmogelijk is. Vaak is het moeilijk om te zien dat jezelf een aandeel hebt als dingen niet gaan zoals je wilt dat ze gaan. Zowel bij goed als minder goede gebeurtenissen spelen je omgeving en externe factoren een rol, net zoals jij een rol speelt in alles wat gebeurt in je leven. Soms is het nodig dat je omgeving het aangeeft dat iets niet bij je past, dat kan moeilijk zijn. Je dient iets los te laten dat je verinnerlijkt had en dit leidt ook tot nieuwe mogelijkheden die dichter bij jezelf liggen. Je leert het een en het ander te waarderen en beide mogen er zijn. Er is geen goed of fout wanneer je dicht bij jezelf blijft.


Leven lang leren

Dichtbij haar zelf blijven is wat Wilma vandaag en in de toekomst zal blijven doen. Ze wil blijven leren en ontwikkelen. Ze is nooit gestopt met leren en hoopt dat het nooit gebeurt. Nu dat ze minder werkt, heeft ze tijd om een inhaalslag te maken en te leren over dingen die haar inspireren en energie geven zoals componisten, muziek en yoga. Veelzijdig als ze is gaat Wilma aan de slag met pallet van aspecten die haar leven nog weelderiger maken.


Wilma had al een rijk leven dat dankzij haar leergierigheid alleen nog maar rijker zal worden in de toekomst. Op de vraag: “als je 1 herinnering mee mag nemen naar de eeuwigheid, welke kies je dan?”, antwoordt ze meteen: “geen enkele!”. Wilma’s leven is een aaneenschakeling van bijzondere herinneringen die haar maken tot wie ze is en die ze voor altijd meedraagt. “Ik voel me enorm rijk” besluit ze.


Namasté!


De vraag van Wilma “Welke waarde(n) vind jij het belangrijkst in je leven?” is de vraag van Wilma voor jou en de volgende gast.

“Welke waarde(n) vind jij het belangrijkst in je leven?” is de vraag van Wilma voor jou en de volgende gast.


Ik ben alvast benieuwd naar jouw antwoord hierop. Deel jouw belangrijkste waarde(n) met mij via mail of DM op LinkedIn of Instagram


Wil je zelf aan de slag met jouw persoonlijk leiderschap? Download mijn gratis E-book voor handige tips!

Kommentarer


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page