top of page

Podcast 9: Succes komt nooit zomaar





Keypoints:

  • Succes is een proces niet een resultaat

  • Succes komt alleen als je verder rijkt dan je mogelijkheden

  • Succes komt niet zonder fouten maken


Links:


Blog over growth mindset lees je hier

Blog over falen lees hier


Transcript:

Succes komt nooit zomaar! Vandaag in jouw persoonlijke ontwikkeling centraal

Goeiedag weer een vrijdag ja twee weken ben ik met andere dingen bezig geweest maar heel fijn dat jullie er zijn goeie dag vandaag bij een nieuwe podcast Jouw persoonlijke ontwikkeling Centraal ik ben Jeroen van Lierop en ik host deze podcast waarin ik mijn ervaringen vertel in persoonlijk ontwikkeling en ja ik ga vandaag centraal stellen waarom ik er twee weken niet was en wat dat voor mij betekent dus hier nu vandaag die ontwikkeling en die mogelijkheden en hier vandaag Jouw persoonlijke ontwikkeling Centraal.


Ik hoop dat het goed met je gaat dat je mooie twee weken gehad hebt. Het tis half juli ondertussen dus de vakantie koorts begint toe te nemen. Die vakantie koorts ook wel een spannende vakantie koorts met alles wat er om ons heen gebeurt maar ik hoop echt dat het voor jou goed komt en dat jij jouw stappen kunt maken en dat jij ook voor je ontspanning kunt zorgen. Let op ontwikkeling gaat ook over ontspanning. Ontwikkeling gaat ook over een keer een stap terug. Rust en ruimte om eens achterover te leunen en te bedenken welke stappen ben ik aan het maken. Ik zei pas toevallig nog tegen iemand ik denk dat slaap echt heel erg ondergewaardeerd is in onze samenleving.


Ik hoop oprecht dat jij die volgende stap kunt maken en wilt maken en dat je in ieder geval ook op je ontspanning let en op je slaap let want die zijn echt, echt van enorm belang. Ja ik neem mijn podcast thuis op en ja dat is zoiets en ik hoor in mijn omgeving wat gerommel ik hoop dat je geen last van hebt en ga dadelijk maar eens naar luisteren en we gaan beginnen.


Het is vandaag tijd om na te denken over succes want wat is nu eigenlijk succes. Wat vind jij nu succes. Hoe ga je nou succes krijgen. Succes is volgens mij altijd iets waar jij blij van wordt, wat een soort van resultaat heeft. Wat een soort van eindstation is. Ik heb het bereikt Hier ben ik gearriveerd. Dit is mijn eindpunt of in ieder geval tussenstap waar ik heel blij mee ben. Ik heb twee weken geen podcast opgenomen Want ik was op het laatste moment gevraagd, ik ben op het laatste moment gevraagd om de presentator te zijn van de Europese Junioren Kampioenschappen zwemmen in Rome. Al 16 jaar ben ik bezig als presentator van grote zwem toernooien Nederland en dat heeft allerlei stappen gehad. Je bent echt niet zomaar ineens de hoofd presentator van al die toernooien. Maar ik ben wel iedere keer betrokken geweest vanaf 2008 bij alle grote toernooi. Die stapjes steeds groter of steeds beter of steeds meer of in ieder geval en ik was steeds op een andere plek betrokken. Succes is dat ik naar Rome mocht en dat ik gevraagd ben, voor de tweede keer de Europese zwembond, om naar het buitenland te komen en daar de leading Engelstalige announcer te zijn. Volledig in het Engels inderdaad dus allerlei uitdagingen daarin, uitdagingen genoeg om dat voor mekaar te krijgen. Dat is een succes voor mij is dat een succes dat ik daar gevraagd werd is een succes. Dat was een eer, daar heb ik hard voor gewerkt op allerlei mogelijk en onmogelijke momenten ben ik daar mee bezig geweest. Dat was zo'n eindpunt dat je zegt Yes hier sta ik en dit mag ik doen. Dat succes komt na 16 jaar na 16 werken en 16 jaar leren. Na 16 zorgen dat je ontspanning krijgt, leert, je inspant om dingen beter te doen. Dat je succeservaringen tussendoor opbouwt. Dat je blunders maakt waar je van leert om de volgende stap te maken.

Dit is niet zomaar even je wordt gevraagd voor de Europese Junioren Kampioenschappen, nee ik heb 16 jaar hard gewerkt en dit is het resultaat van mijn harde werken. Als ik 16 jaar niets gedaan had dan was ik ook niet gevraagd voor de Europese Junioren Kampioenschappen. Dan was ik daar niet terecht gekomen. Had ik deze mensen nergens ontmoet, hadden zijn mij niet gekend, hadden ze mij niet gevraagd. Dus is nou het succes dat ik gevraagd wordt of is het succes niet veel meer dat ik 16 jaar lang geprobeerd heb mijn best te doen.


En als succes nu is 16 jaar lang je best doen groeien ontwikkelen nieuwe stappen maken wat zegt dat dan over persoonlijke ontwikkeling. Je bent niet meteen op het eindpunt. Degene die dat wel zijn hebben namelijk zichzelf niet uitgedaagd. Dan doe je iets wat je gewoon makkelijk kunt en dat is prima, als je dat heel graag wil dan is dat mooi, dan is dat iets wat jij kan en doet. Maar succes is doorzetten opnieuw beginnen.


In Nederland doe ik heel veel grotere zwemtoernooi onder andere kwalificatietoernooi voor Europese, Wereldkampioenschappen Olympische Spelen en tot mijn grote schande moet ik toegeven dat het mij gebeurd is dat ik groepen heb al Olympische Spelen van deze zwemmen fantastische tijd en dat ik nog een keer goed keek en dat ik de tijd heb gewisseld had. De aantik tijd en de kwalificatie tijd door elkaar gehaald. Dat betekent dus dat deze zwemmer niet naar de Olympische Spelen ging. En als je als sporter daar mee bezig bent en je tikt aan nou weet ik het welke afstand en je ziet dat het niet gelukt is, dan is dat echt een enorme teleurstelling en als er dan ook nog eens een presentator roept dat het wel gelukt en jij weet dat het niet gelukt is. Nou ja, ik kan je vertellen dat door de grond zakken niet beschrijft wat ik dan voel of heel graag zou willen. Dit gebeurt, dit is gebeurd, dit had nooit mogen gebeuren maar het is gebeurd. Het heeft mij niet uit het veld laten slaan in de zin van dan stop ik er maar mee want dit is niet voor mij. Het heeft mij nog meer gemotiveerd om mijn best te doen, om nog beter te presteren. Om nog een volgende stap te maken In die zin eens fouten maken een cadeau, omdat je weet daarna hey dit moet ik anders aanpakken. Hier zit iets wat ik anders moet gaan doen hier zitten leermoment voor mij. Ik heb hier dus iets anders nodig.


Succes is dus ook je fouten overwinnen en fouten maken. Want na fout komt verbetering en na verbetering komt succes. Geen fouten mogen maken is volgens mij de alle strengste straf die je zelf kunt aandoen. Want als je geen fouten maakt dan leer je ook niet, dan groei niet dan doe je alleen maar de veilige dingen. Dan zit je heel dichtbij alle dingen die jij belangrijk vindt.


Succes is dus doorzetten. Succes is fouten overwinnen. Succes is een hele reis die uiteindelijk komt aan dat eindpunt. Succes is veel meer dat je de reis volgehouden hebt dan dat je het eindpunt bereikt hebt.


Eerste dag in Rome, eerste dag van de kampioenschappen en het was allemaal nog wennen niet alles was even goed georganiseerd. Ik ben in Nederland gezegend met een paar mensen om me heen die dat precies aanvoelen. We zijn echt een heel sterk team en dat die moet je dan bouwen in een dag twee dagen om dat uiteindelijk heel goed te doen. Nou ik doe het verkeerd de eerste dag in de aankondiging van banen niet in de goede volgorde waardoor er wat onrust ontstaat bij het oplopen bij zwemmers en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn op zijn toernooi. Het succes zit de dag daarna dat ik een systeem maak waardoor dit niet meer gebeurt. Het succes zit de dag daarna dat ik iemand vraag mij te helpen het succes zit dat mensen zien oh wacht even als het niet goed gaat of als er een probleem ontstaat dan probeert hij zich te verbeteren, en nieuwe dingen te doen. Daar zit het succes. Succes zit niet in het resultaat, succes zit in het proces, het proces waar jij de volgende stappen maakt. Het proces waar jij leert te groeien.


De blogs die ik nu laat lezen hebben afgelopen maandag growth mindset. Heb je een fixed mindset veel meer van ik denk dat dit is en hier moet ik het mee doen of heb je growth mindset. Ik wil ontwikkelen, volgende stappen maken en als ik mijzelf ontwikkel dan kan ik ook echt groeien dan kan ik ook echt leren. Dan ben ik echt bezig met ontwikkelen. Fixed mindset, Carol dweck heeft dat onderzocht, dat zit echt veel meer in ik moet het doen met wat ik heb en ik denk oprecht dat deze mensen mooi leven kunnen hebben dus als je dat denkt dan is dat prima. Maar als jij de groei zoekt als je de volgende stap zoekt ontwikkeling zoekt dan zitten er zo veel mooiere dingen net aan de rand. Het is net het ravijn, de mooiste bloemetjes groeien net te ver weg, net met teveel risico. Succes is voor mij ook in mogen falen, falen is het onderwerp van maandag in mijn blog fouten maken durven fouten maken er vooruit durven komen en kijken hoe je die volgende stap maakt. Wat daarin de nieuwe ontwikkeling is hoe jij ervoor zorgt dat dit niet nog een keer gebeurd.


Het is een wat kortere vandaag, het is wat ik met jullie wil delen. Ik hoop dat jullie daar wat mee kunnen. Mijn website is er nog steeds www.jeroenvanlierop.nl. Nieuwe blogs zijn er gewoon gekomen over appriciative inquery. Ik neem daar binnenkort een podcast over op. Deze week growth mindset en volgende week falen. Zo gaan we deze zomer verder om met jou te kijken naar je persoonlijke ontwikkeling. Neem gerust eens contact met me op om je vragen te stellen en dingen met me te delen. Feedback altijd welkom en op die manier kan ik ook weer groeien. Zo kunnen we samen de volgende stap maken.


Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Glenn Vrancken, Mies Sleegers en Lise Kriekemans. Mijn naam is Jeroen van Lierop, tot de volgende!

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page