top of page

Falen mag je koesteren

Falen, vele onder ons zijn er bang van. Waarom? Waarom hebben we angst dat iets niet lukt en dat dat niet oke is? Hoe vaker iets niet lukt, hoe groter de kans dat iets wel lukt. Dat is logisch toch? Blijven proberen betekent blijven falen en meer kans op succes. Tegenwoordig zijn er heel wat ondernemers en CEO’s van grote bedrijven die het falen omarmen. Volgens hen kan je veel leren uit de dingen die mislukken. Net zoals Thomas Edison die zei: "Ik heb niet gefaald, ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken."


Wil jij ook leren uit het maken van fouten? Doe dat niet alleen. Neem contact op via jeroen@jeroenvanlierop.nl


Krijg nieuwe inzichten

Iets dat niet goed loopt, opent je geest en leidt tot nieuwe inzichten. Wanneer je iets probeert en het lukt niet, leer je in de eerste plaats dat dat niet de manier is om dit te doen. Vervolgens krijg je meer inzicht en is er een kans dat je ook leert hoe het wel te doen. Het kan ook zijn dat je nieuwe manieren ontdekt hoe je iets kan uitvoeren. Vele grootse ideeën en ontdekkingen komen voort uit acties die misschien op het eerste zicht mislukt lijken.


Verhoog je groei potentieel

Psychologe Carol Dweck deed naast onderzoek naar de ‘growth’ en ‘fixed’ mindset ook onderzoek naar falen. Dat onderzoek is erg gelinkt aan die twee vormen van kijken naar het leven (zie ook mijn blog over Growth Mindset hier). Volgens haar blijven mensen die een vaste mindset hebben het liefst ver weg van alles wat met falen te maken heeft. Hun groei potentieel is echter beperkt. Mensen met een groeimindset daarentegen houden van een uitdaging en vinden het niet erg dat er soms iets niet lukt. Zij zien iets dat faalt als een enorme leerkans. Ze gaan meer uitproberen en leren daardoor meer vaardigheden en meer over zichzelf.


Boost je doorzettingsvermogen

Opstaan kan je alleen maar leren wanneer je valt. Dat geldt ook voor je doorzettingsvermogen. Je kan je doorzettingsvermogen enkel trainen wanneer je ook tegenslagen kent. Iets opnieuw en opnieuw en opnieuw proberen. Blijven gaan tot dat het echt lukt. Dat boost je doorzettingsvermogen. Je kan ook op elk moment stoppen en toch blijf je doorgaan.


Deel en heers

Verstop jezelf en je acties niet wanneer iets niet lukt. Je weet nooit wie moeite heeft met hetzelfde proces. Of wie je kan helpen. Door je missers te delen, kunnen ook anderen leren van wat er bij jou fout loopt. Zo kunnen zij dezelfde fouten voorkomen. Dat geldt ook omgekeerd. Begin je aan een nieuwe uitdaging? Ga eens kijken hoe concullega’s door hetzelfde proces gingen. Welke fouten maakten zij? Wat zorgden ervoor dat ze uiteindelijk slaagden? Kan jij hun fouten voorkomen en meteen de juiste formule kiezen? Uit onze fouten leren we niet alleen zelf, ook anderen kunnen ermee aan de slag.


Kan jij nog wel wat tips gebruiken over falen, groeien en de juiste mindset creëeren? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief en krijg regelmatig tips in je mailbox. En dat helemaal gratis.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page