top of page

De Growth Mindset: 5 Tips om te blijven groeien

Mindset en geloof in jezelf is een onderdeel van persoonlijk leiderschap. Geloof jij dat je een oneindig potentieel hebt om te groeien? Weliswaar zolang je er hard voor werkt en je je ervoor inzet. Wil je altijd blijven bijleren? Ga je geen uitdaging uit de weg? Dan heb jij waarschijnlijk een growth mindset. Dat is het tegenovergestelde van een fixed, of vaste, mindset.


Mensen die een groeimindset hebben, geloven dat ze controle hebben over hun eigen ontwikkeling. Je kan talenten en vaardigheden ontwikkelen zolang je maar je best doet en met een open geest aan de slag gaat. Je kan dus aan alles werken en steeds blijven groeien en daarmee gaat het ook over Persoonlijk Leiderschap.


Wat is een groeimindset?

Onderzoekster Carol Dweck legde zo’n dertig jaar geleden vast wat een groei en wat een vaste mindset zijn. Ze deed onderzoek naar hoe studenten om gaan met falen en wat hun instelling was. Uit haar onderzoek bleek dat studenten die geloven dat ze slimmer kunnen worden aan de hand van studeren en inzet, dat ook daadwerkelijk werden. Ze gingen hun persoonlijke kwaliteiten ook effectief inzetten om hun lessen te leren en te begrijpen. Ze geloofden dat ze zo slimmer worden en daardoor de leerstof onder de knie krijgen. Anderen die ervan uitgingen dat je slim of minder slim geboren werd en hier niets aan konden doen, behaalden vaker minder goede resultaten. Zij hebben, wat Carol Dweck noemde, een ‘fixed mindset’.

Het verschil tussen een groeimindset en een vaste mindset is dus de manier waarop je naar uitdagingen, doelen en ontwikkeling kijkt. Ik maak het wat concreter. Iemand met een groeimindset ziet falen als een mogelijkheid om te leren en te groeien. Iemand met een vaste mindset denkt dat het falen te danken is aan het limiet van zijn of haar skills of talenten. Iemand met een groeimindset houdt van uitdagingen en het leren van nieuwe dingen. Iemand met een vaste mindset gaat uitdagingen liever uit de weg en houdt het bij alles wat comfortabel en bekend is. Het is mijn overtuiging dat persoonlijk leiderschap gaat over die eigen ontwikkeling. Dat jouw persoonlijke ontwikkeling voor het belangrijkste deel afhangt van beslissingen nemen over wat jij denkt dat mogelijk is.

Training persoonlijk leiderschap door een growth mindset?

Wil jij ook die persoon zijn die geen uitdaging uit de weg gaat en ook wel eens op zijn bek durft te gaan? Je weet dat je vaak terug grijpt naar het comfortabele en naar datgene wat je al kent. Hoe begin je eraan om vaker te denken: ‘ik kan dit als ik ervoor werk en me ervoor inzet. Persoonlijk leiderschap gaat over: Ik kan groeien.

In dit artikel geef ik je alvast 5 tips:


1. Omarm je imperfecties

Kijk je imperfecties recht in de ogen. Alleen als je deze erkent en analyseert, kan je ermee aan de slag en groeien. Als je wegloopt van dat waar je minder goed in bent, ga je dit ook niet verbeteren en loop je weg voor persoonlijk leiderschap.


2. Leer in plaats van faal

Wanneer iets niet lukt, bekijk dat niet als falen. Zie dit als een mogelijkheid om te leren. Want dat is het ook. Wanneer iets niet lukt, analyseer wat je fout deed en hoe het volgende keer beter kan. Zo creëer je groei.


3. Focus op het proces

Verwacht niet dat je morgen al meteen goed bent in alles. Leg de nadruk op het leerproces, elke stap vooruit is een stap in de goede richting. Focus niet op de snelheid bij het veranderen om iets te kunnen of te willen het maakt je leiderschap persoonlijk, van jou en niet van anderen. Richt je ook op je eigen kwaliteiten. Voor mij is de persoonlijk leiderschap definitie jezelf ontwikkelen zoals je bent, niet om te worden zoals iedereen.

4. Waardeer feedback

Omarm feedback. Evaluaties en feedback zijn heel waardevol. Je leert er enorm veel van voor jezelf en over jezelf. Leer feedback te waarderen in plaats van het persoonlijk te nemen.


5. Neem verantwoordelijkheid

Kom er voor uit dat je een groeimindset wilt aannemen. Vertel je directe omgeving dat je uitdagingen niet meer uit de weg wilt gaan. Laat mensen weten dat je nieuwe dingen wilt leren. Zo is het gemakkelijker om jezelf verantwoordelijk te houden voor je eigen groei. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor je leerproces. Je bent ook verantwoordelijk voor het bereiken van de persoonlijke ontwikkelpunten en daarmee de mooie successen die je hebt behaald. Zo geef je zelfontplooiing betekenis en blijf jij jouw persoonlijk leiderschap ontwikkelen.


Meer informatie over persoonlijk leiderschap en persoonlijke groei?

Deze website staat boordevol informatie over persoonlijke ontwikkeling en het vormgeven van persoonlijk leiderschap. Via The Hub vind je alle blogs, beluister je de podcast SelfQuest en zie je welke events er komende tijd zijn.


Volg mij op Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief


Wil je nog meer tips om je mindset te veranderen? Zlf aan de slag te gaan en zoek je wat begeleiding en advies? Neem vrijblijvend contact op via jeroen@jeroenvanlierop.nl

留言


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page