De Growth Mindset: 5 Tips om te blijven groeien

Geloof jij dat je een oneindig potentieel hebt om te groeien? Weliswaar zolang je er hard voor werkt en je je ervoor inzet. Wil je altijd blijven bijleren? Ga je geen uitdaging uit de weg? Dan heb jij waarschijnlijk een growth mindset. Dat is het tegenovergestelde van een fixed, of vaste, mindset.


Mensen die een groeimindset hebben, geloven dat ze controle hebben over hun eigen ontwikkeling. Je kan talenten en vaardigheden ontwikkelen zolang je je best doet en met een open geest aan de slag gaat. Je kan dus aan alles werken en steeds blijven groeien?


Wil jij ook je oneindige potentieel aan groeikansen benutten? Lees verder of neem contact op voor een persoonlijke ontdekgesprek rond growth mindset.


Wat is een groeimindset?

Onderzoekster Carol Dweck legde zo’n dertig jaar geleden vast wat een groei en wat een vaste mindset zijn. Ze deed onderzoek naar hoe studenten om gaan met falen en wat hun instelling was. Uit haar onderzoek bleek dat studenten die geloven dat ze slimmer kunnen worden aan de hand van studeren en inzet, werden dat ook. Ze gingen hun kwaliteiten ook effectief inzetten om hun lessen te leren en te begrijpen. Ze geloofden dat ze zo slimmer worden en daardoor de leerstof onder de knie krijgen. Studenten die ervan uitgingen dat je slim of minder slim geboren werd en hier niets aan kon doen, behaalden vaker minder goede resultaten. Zij hebben, wat Carol Dweck noemde, een ‘fixed mindset’.


Het verschil tussen een groeimindset en een vaste mindset is dus de manier waarop je naar uitdagingen, ontwikkeling en mogelijkheden kijkt. Ik maak het wat concreter. Iemand met een groeimindset ziet falen als een mogelijkheid om te leren en te groeien. Iemand met een vaste mindset denkt dat het falen te danken is aan de limiet van zijn of haar skills of talenten. Iemand met een groeimindset houdt van uitdagingen en het leren van nieuwe dingen. Iemand met een vaste mindset gaat uitdagingen liever uit de weg en houdt van alles wat comfortabel en bekend is.


Hoe ontwikkel je een growth mindset?

Wil jij ook die persoon zijn die geen uitdaging uit de weg gaat en ook wel eens op zijn bek durft te gaan? Je weet dat je vaak terug grijpt naar het comfortabele en naar datgene wat je al kent. Hoe begin je eraan om vaker te denken: ‘ik kan dit als ik ervoor werk en me ervoor inzet. Ik kan groeien.


Ik geef je alvast 5 tips:

1. Omarm je imperfecties

Kijk je imperfecties recht in de ogen. Alleen als je deze erkent en analyseert, kan je ermee aan de slag en groeien. Als je wegloopt van dat waar je minder goed in bent, ga je dit ook niet verbeteren.


2. Leer in de plaats van faal

Wanneer iets niet lukt, bekijk dat niet als falen. Zie dit als een mogelijkheid om te leren. Want dat is het ook. Wanneer iets niet lukt, analyseer wat je fout deed en hoe het volgende keer beter kan. Zo creëer je groei.


3. Focus op het proces

Verwacht niet dat je morgen al meteen goed bent in alles. Leg de nadruk op het leerproces, elke stap vooruit is een stap in de goede richting. Focus niet op de snelheid van iets te kunnen of te willen.


4. Waardeer feedback

Omarm feedback. Evaluaties en feedback zijn heel waardevol. Je leert er enorm veel uit. Leer feedback te waarderen in plaats van het persoonlijk te nemen.


5. Neem verantwoordelijkheid

Kom er voor uit dat je een groeimindset wilt aannemen. Vertel je directe omgeving dat je uitdagingen niet meer uit de weg wilt gaan. Laat mensen weten dat je nieuwe dingen wilt leren. Zo is het gemakkelijker om jezelf verantwoordelijk te houden voor je eigen groei. Je bent namelijk niet alleen verantwoordelijk voor je leerproces. Je bent ook verantwoordelijk voor de mooie successen die je hebt behaald.

Klik hier om meer te lezen van mijn blogs


Wil je nog meer tips om je mindset te veranderen? Zlf aan de slag te gaan en zoek je wat begeleiding en advies? Neem vrijblijvend contact op via jeroen@jeroenvanlierop.nl

Ontdek nog content in The Hub of ontdek meer Blogs van Jeroen.