top of page

Podcast 5: Wat is fouten maken?

Keypoints:

  • ontwikkelen gaat niet zonder fouten

  • uit angst fouten voorkomen is veel erger dan fouten maken

  • er bestaan geen domme vragen

  • bevestiging zoeken is soms handig, let op dat het geen gewoonte wordt

  • als jij iemand irritant vindt dan heeft die persoon je wat te leren

Transcript:


Hey hallo de muziek weer wat zachter het begin is alweer van mijn nieuwe podcast jouw ontwikkeling centraal. We gaan hier samen weer een stap maken. Het is vrijdag de week is weer bijna voorbij, de werkweek is bijna voorbij en vandaag ga ik met jullie eens terug kijken naar de week. Ik ben echt enthousiast over alle mensen die gekeken hebben of geluisterd hebben. Ik mag wat rustiger doen gekeken hebben en die interesse hebben getoond in mijn podcast. Echt veel meer dan ik verwacht had dus heel blij daarmee en ik hoop ook dat je blijft luisteren. Dat ik je kan inspireren om na te denken over jouw volgende stappen in je carrière je leven in wie je bent. Dat hier Centraal.


Nieuwe Blog


Ted Talks heb ik uitgebracht. Nou ja ik heb ze niet uitgebracht maar wel in een blog die je kunt vinden op mijn website. Met name ook over doelen bereiken en visualisaties. Dat vind ik nog wel een hele interessante om nog eens op terug te komen, dromen. Kun je dromen wat je wil en als je het kunt dromen dan kun je het ook bereiken. Natuurlijk hebben wij gekeken naar boek vorige keer de keuze van Edith Eger de boekbeschrijving staat ondertussen op mijn website. Atomic Habits dat wordt de volgende die ik die daarop ga schrijven nu aan het lezen ben. Ook een interessant boek over gedragsverandering dus zo een aantal mooie stappen aan het maken en vandaag gaan we daar een podcast een nieuwe stap aan toevoegen.


Spijt van een fout


Die nieuwe stap die wil ik introduceren met de vraag van welke fout heb je nu echt spijt. Van welke heb je nu echt spijt dan mag je zo over nadenken. De volgende vraag die ik je daarbij zou willen stellen is wat maakt nou dat je dit een fout vindt. Wat ging hier aan vooraf en ik stel die vraag om dat het belangrijk is volgens mij. Omdat we weten, met name terug naar één van de eerste afleveringenm cirkel van invloed cirkel van betrokkenheid, is het een fout waarbij je echt van jezelf kunt zeggen: Hier had ik iets anders moeten doen of is het veel meer iets wat door de omstandigheden gegaan is zoals het gegaan is.


Een voorbeeld van mezelf is: Ik ben een tijd teamleider geweest van twee MBO scholen als je bij Linkedin kijkt dan weet je dat het bij Summa College waren Vrije Tijd en Horeca. Twee hele mooie opleidingen. Zeker horeca dat was wel, als je mij een beetje kent dan weet je dat ik een Bourgondiër ben, dus ik heb wat dat betreft een echt een hele mooie tijd meegemaakt. Zeker ook bij vrije tijd de activiteiten de energie die daar hangt echt mooie opleiding van het Summa College. Ik mocht daar leren teamleider zijn teamleider zijn en dat kan ik nu in alle oprechtheid zeggen: dat moet ik nooit meer doen het past niet bij mij in het voert voor vandaag denk ik te ver om echt in te duiken waarom het niet bij me past. Daar komen we vast een keer op terug maar de vraag is even moet ik het als een fout zien. Dat doe ik namelijk niet.


Ik zie het niet als een feit dat ik dit geprobeerd heb dat ik dat ontdekt heb dat ik dat gedaan heb en heel veel van de dingen die gebeurd zijn in die twee en half jaar en die ik gemist heb niet goed gedaan heb en waarbij ik echt op fouten gemaakt heb maken niet dat het totaal voor mij als een fout zie of dat ik het totaal zeg maar als een fout heb bestempeld. Natuurlijk heb ik echt fouten gemaakt en dat vind ik heel vervelend dat ik echt fouten gemaakt heb zeker als ik kijk naar een aantal ontwikkelingen die ik in gang heb willen zetten die ik niet los getrokken heb kunnen krijgen. Een aantal contacten met mensen waarvan ik nu denk dat had heel anders moeten lopen. Een aantal activiteiten die ik echt anders had moeten doen.


Heb ik daarmee fouten gemaakt als in de zin moet ik nu spijt hebben van die dingen die daar gedaan heb en hoe graag ik het ook misschien ooit anders had willen zien heb ik geen spijt kom deze niet naar boven op het moment dat ik mezelf de vraag stel Van welke fout heb je echt spijt ik heb nergens spijt van want ik heb op dat moment gedacht gemeend geprobeerd met de beste bedoelingen en met alles wat ik in me had om die stap te maken. Als ik het niet kan of als het me niet lukt in die situatie is spijt dan nodig?

Ik ben een katholieke jongen en het woord zonde betekent iets voor mij en de uitspraak spijt komt na de zonde is een uitspraak die ik nog wel eens wil gebruiken want je best doen, proberen bezig zijn met ontwikkeling de volgende stap maken betekent niet dat alles perfect gaat en daar heb ik op zich geen spijt van. Ik heb geen spijt van het feit dat het niet goed gegaan is of dat ik dingen beter had kunnen doen. Ik heb geen spijt van de keuzes die ik daarin gemaakt heb ik word geen teamleider meer is wat ik geleerd heb.

Waar ik wel bijvoorbeeld spijt van heb zijn de fouten die ik gemaakt heb over de dingen die echt nog veel belangrijker volgens mij zijn in mijn kern in mij bij mijn gezin in mijn relatie in een aantal belangrijke mensen om mij heen en als ik van een fout spijt heb dan komt het omdat ik weet dat ik in mijn invloed en in mijn mogelijkheden iets anders kon ik had iets anders te bieden wat ik niet gegeven heb.


Ik ben ervan overtuigd dat in dat hele verhaal rondom mijn teamleiderschap ik niet meer te bieden had dan dit ik heb overtuigd meer dan mijn best gedaan en dan komt er ook wel een andere opmerking om de hoek kijken die ik met regelmaat maak: soms is je best doen niet goed genoeg en mijn best doen als teamleider betekende dat het niet goed genoeg was.


Nieuwe ontmoetingen


In de afgelopen week heb ik weer mensen ontmoet en met verhalen bezig geweest en gehoord. Wat me opviel in een verhaal is ik doe het maar niet want dan weet ik dat ik niet

verhaal ik blijf hier maar zitten want als ik hier blijf zitten dan weet ik dat het goed gaat dan val ik niet dan word ik niet afgewezen. Ik vraag me dan af wat is nou de fout die iemand maakt als je in fouten moet denken hè want je kunt op allerlei manieren denken maar even in het thema Ik wil geen fouten maken. Ik wil niet een bepaald gevoel krijgen. Ik voorkom dat ik een bepaald gevoel krijg. Alles wat hierna komt en die ontwikkeling dat belemmert ook iedere volgende stap.


Hier kom ik toch ook terug op iets wat ik vaker herhaal en dat is dat het verhaal wat je jezelf vertelt doet er toe. Als ik mezelf het verhaal vertel als ik blijf zitten dan gaat het goed met mijn leven als ik maar niet nieuwe dingen en nieuwe stappen maak gaat het goed met mijn leven is een verhaal waarin je volgens mij niet ziet wat voor ontzettende kwaliteiten je in kunt zetten. Voor jezelf en de mensen om je heen ook terug naar vorige week hoe wil jij herinnerd worden. Dat is voor mij veel meer een fout dan dat je aan de gang gaat en erachter komt dat het niet is wat je wil of dat je erachter komt dat je nog te ontwikkelen hebt. Of dat je erachter komt dat je een ander gedrag in moet zetten. Die volgende stap maken is veel belangrijker dan wachten.


Een ander verhaal van deze week was het verhaal dat iemand vragen blijft stellen op het niveau ik weet eigenlijk prima wat ik moet doen maar ik vraag het toch even. Als je niet oplet dan leer je jezelf op die manier dat je altijd die bevestiging nodig hebt. Dan is de interessante vraag wat maakt nou dat jij die bevestiging nodig hebt. Wat maakt nu dat jij die vraag stelt.


Domme vraag:


Als ik met een nieuwe groep studenten ga werken dan is een van de eerste dingen die ik bijna altijd zeg. Ik zal niet zeggen dat ik het in ieder groep gezegd heb maar ik vind het heel erg belangrijk om in de introductie te zeggen: Er bestaat in mijn les maar één domme vraag en dat is de vraag die je niet stelt. Domme vragen bestaan niet. Dat jij het antwoord op een vraag weet betekent niet dat als iemand anders daar een vraag over stelt dat dan een domme vraag is. Het enige wat je dan kunt zeggen goh ik wist het antwoord wel op die vraag. Goed van jou dat jij het antwoord wist. Heel goed van de ander dat hij door vraagt.


Als de vraag een vraag om bevestiging is dan moet je wel met elkaar op gaan letten dat je dan ook bevestiging geeft. Dus als iemand bij jou komt en je denkt: Ja moet die andere toch gewoon prima weten, dat heeft hij toch prima in de gaten. Durf je dan de vraag te stellen waarom vraag je mij dit in plaats van dat is een domme vraag. Als jij degene bent die met regelmaat vragen stelt aan de ander en eigenlijk van jezelf weet ik weet eigenlijk prima wat ik moet doen maar ik check het toch maar even: Wat vraag je dan. En weet je ik noem het ontvangt nog maar een keer Welke fout maak je dan? Een denkfout voor mij in dit geval want de veiligheid die je blijft zoeken door die bevestiging te vragen is de beperking van jouw groei.


Dat je een keer de verkeerde inschatting maakt is veel belangrijker dan dat je iedere keer de bevestiging vindt. Want juist door verkeerde inschatting te maken leer je hoe het werkt en leer je jezelf finetunen. Nee het is niet altijd makkelijk geweest en nee ik ben echt niet altijd blij en opgelucht maar daar ligt hij wel.


Je bent irritant


Wat doe je als jij in een gesprek hoort van een ander Hey ik vind jou irritant. Ook dat is me deze week overkomen en in de beleving van de ander zeer waarschijnlijk helemaal terecht. Vind ik dat ik ander gedrag had moeten laten zien richting deze persoon? In alle oprechtheid nee ik vind het heel vervelend dat iemand mij irritant vind. Ik ben ervan overtuigd dat ze niet de enige is maar in mijn rol die ik op dat moment had vond ik dat ik moest doen wat ik gedaan heb. Dat iemand mij irritant vind is dat een fout heb ik het dan fout gedaan? Natuurlijk ga ik ontdekken en zoeken en kijken waar het vandaan komt hoe we de volgende stap kunnen maken welke dingen belangrijk zijn en hoe je daar samen mee verder kunt. Ik heb deze persoon gezegd als ik je irriteer dan ben ik degene die jou wat te leren heeft want daar waar jij je geïrriteerd voelt daar zit de volgende stap. Die volgende stap ontdekken en daar weer nieuwe dingen leren maar ook nieuwe fouten maken is dat een probleem?


Afronding


Zo weer genoeg om over na te denken denk ik zo na deze mooie week die voor jou hopelijk ook een mooie week is geweest waar ik hoop dat je uitdagingen hebt gehad en mooie nieuwe stappen heb kunnen zetten. De week was voor mij een mooie week met een aantal hele mooie leuke uitdagingen en ja goed dit is gewoon de volgende stap.

Dit was het dan voor vandaag de website die is www.jeroenvanlierop.nl daar kun je blogs vinden daar kun je de andere podcast afleveringen vinden en een aantal boekbesprekingen die belangrijk zijn. Boeken die ik belangrijk vind de keuze van Edith en later Het Geschenk prachtige boeken die ik je van harte aan kan bevelen.


Je kunt me op de socials vinden Jeroen van Lierop stuur gerust een bericht. Ik ben heel benieuwd hoe jij nou naar fout kijkt. Welke fout jij nou vind dat je gemaakt hebt En of je misschien ook na mijn podcast daar anders naar bent gaan kijken. Welke fout zit er nu voor jou, welke nieuwe ontwikkeling zit daar voor jou.


Volgende week ben ik er weer met een nieuwe aflevering. Iedere vrijdag kun je mij vinden jouw ontwikkeling Centraal die is hier bezig. Ik dank Glenn Vrancken, Mies Slegers en Lise Kriekemans ze helpen mij om dit mogelijk te maken. dit was hij weer een hele fijne week tot de volgende!

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page