top of page

Vertrouw op je eigen wijsheid

Alle wijsheid zit al in je, je weet het allemaal al. Daar ben ik van overtuigd. Dan bedoel ik niet de cognitieve wijsheid die je op school leerde. Ik bedoel de wijsheid over jezelf, de kennis van wie je bent en wat goed is voor jou. Door Persoonlijk Leiderschap ontdek je deze wijsheid en ga je er naar handelen.


Stil staan

Hoe haal je die kennis uit jezelf? Hoe weet je nu eigenlijk wie je bent en wat goed voor je is? De enige manier om dat te weten te komen is om te ervaren wat in je zit. Dat doe je door stil te zijn. Je staat stil bij jezelf. Je stelt jezelf de vraag wat goed voor je is. Vervolgens, vertrouw je op het antwoord. Zo simpel is het.


Toch is het niet zo gemakkelijk. De gemiddelde persoon weet veel van zichzelf dat hij of zij niet vertrouwt. Je hoort boodschappen uit jezelf en durft ze niet te vertrouwen. Wijsheid heeft alles te maken met vertrouwen. Je dient te vertrouwen dat de boodschappen die je in je voelt, waar zijn. Je onderbuik gevoel, ook wel bekend als je ‘gut feeling’, centraal zetten in je leven helpt.


Ga eens zitten en doe je ogen dicht. Vraag je zelf af wat je kunt doen om meer energie te hebben in je leven. Vertrouw erop dat het antwoord komt. Het kan zijn dat dit even duurt. Wacht en vertrouw erop dat het antwoord wel zal komen. Ben je niet zeker? Doe de oefening nog een keer tot je een antwoord hebt waar je op vertrouwt. In dat antwoord zit meer energie voor jou. Dat is je wijsheid.


Introduceer meer energie in je leven

Er zijn veel guru’s die zeggen je moet het zus of zo doen. Ze brengen je op de hoogte van het nieuwste inzicht. Anderen herintroduceren een eeuwenoud inzicht dat je volgens hen moet volgen. Volgens mij hebben deze guru’s gelijk voor een grote groep mensen. Daarom werkt het nog niet voor jou.

Een voorbeeld, sommige mensen krijgen energie van ‘intermittent fasting’. Voor mij werkt het niet. Je hoeft me niet te overtuigen over de wetenschap of theorie dat het werkt voor jou. Ik geloof dat het voor jou kan werken. Ik heb het geprobeerd. Het werkt niet voor mij. Op dit moment past het niet in mijn leven, ik krijg er geen energie van. Toch ben ik meer dan ooit met mijn voeding bezig, ik voel me fitter dan ooit. Er zijn andere dingen die voor mij helpen. ‘Intermittent fasting’ is het niet voor mij. Voor jou kan het wel wat zijn. Je weet wat wel en niet voor je werkt door de wijsheid die in je zit, door het gevoel dat je krijgt bij een theorie of inzicht zoals ‘intermittent fasting’.


Mijn wijsheid

Wat wel werkt voor mij is vroeg opstaan. Ik heb het heel lang niet gekund, vroeg opstaan. Toch geeft het me nu meer energie, het zit in mijn kern. Ik sta ‘s morgens op een vast moment op. Dat doe ik om halfzes, elke dag van de week. Het is een engagement dat ik ben aangegaan met mezelf. Ik voel in mijn kern dat ik daar gelukkiger van wordt. Dat is mijn wijsheid. Vroeg opstaan hoeft je wijsheid helemaal niet te zijn. Misschien word je gelukkiger van uitslapen.


Het is niet aan mij, of aan iemand anders, om te zeggen dat jij vroeg moet opstaan, moet ‘intermittent fasten’ of in een koud bad moet zitten. Het is ook niet aan gezondheidsguru’s om dat te doen. Je kan enkel naar hen luisteren en zelf implementeren waar jij merkt dat je meer energie van krijgt. Of iets voor jou werkt, zit in jezelf. Dat is je wijsheid, je manier van leven. Verander en pas aan waar dat nodig is voor jou. Houd enkel die inzichten en theorieën bij je die voor je werken. Sta stil en stel je die vraag: “Wat helpt me aan meer energie?” Vertrouw op het antwoord en ga ervoor.


Download het E-book

Je vindt meer informatie over het krijgen van meer energie in mijn E-book: ‘Meer energie voor jou’. Aan de hand van praktische oefeningen, creëer je meer energie en vind je je wijsheid.Wil je de podcast luisteren die hier over gaat? Kijk dan op je favoriete platform of klik hier.

コメント


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page