top of page

Liefdesbang (Boekrecensie)

Ik vraag aan al mijn gasten om een boek over zelfontwikkeling in mijn bibliotheek te plaatsen. Een boek dat veel voor mijn gast betekent heeft op het pad van persoonlijke groei en ontwikkeling. Liefdesbang van Hannah Cuppen is in mijn bibliotheek geplaatst door Claudia Baur.


In de aflevering van mijn podcast voor persoonlijke ontwikkeling SelfQuest van 5 april was Claudia te gast en sprak ze over dit boek. Voor Claudia is het een boek waar ze recentelijk veel uit geleerd heeft. Ze zegt hierover: “Ik kan ook heel erg zien hoe die liefdesbang die ik met partners heb ervaren in mijn verleden ook in mijn zakelijke relaties tegenkom. Ook hoe ik in leven sta, hoe ik mijn sport doe, hoe ik mijn leven leid. Overal kan ik die patronen in terug zien. Het is niet alleen als je een relatie of relatieproblemen hebt een interessant boek maar gewoon interessant over wat hechtingsproblematiek in je leven doet en brengt.”


Hieronder mijn visie en ideeën over dit boek. Het boek heeft mij echt meer inzichten gegeven dan ik vooraf verwacht had. Dat relaties en liefde een belangrijk onderdeel vormen van ons leven was mij heel helder. Dat patronen uit het verleden je lang navolgen werd me nog duidelijker na het lezen van dit boek. Voor mij is het één van de beste boeken die ik gelezen heb over relaties. Liefde aan durven gaan, durven voelen en beleven is ook een belangrijke vorm van zelfontplooiing. Van het ontwikkelen van jezelf.


Hannah Cuppen heeft met het boek Liefdesbang de publieksprijs “Beste Spirituele Boek 2015” gewonnen.


Dit boek gaat over:

De liefde natuurlijk, en meer nog over persoonlijke liefdesrelaties. Cuppen omschrijft het als een dans waar twee mensen met elkaar in beweging zijn. Ze schrijft dat een echte liefdesdans oneindig is en een liefdesbange dans is dat meestal niet. De basis van het aangaan van relaties leggen we in onze jeugd. De manier waarop we geleerd krijgen wat een relatie inhoud komt natuurlijk uit het verleden van je ouders en daarmee je familie.


Het boek geeft mij veel inzicht in welke vragen er centraal staan rondom liefdesrelaties. Vragen stellen aan jezelf over wat doe je zelf en die vragen eerlijk beantwoorden is gewoon lastig. De ander moet maar veranderen, is voor veel mensen de makkelijkere weg.


Welke vragen stel ik dan aan mezelf en wat wil ik dan vervolgens met de antwoorden en hoe verander ik de situatie, zijn allemaal stappen die in het boek aandacht krijgen.


In het eerste deel omschrijft ze wat de verschillende begrippen betekenen. Met vele, ook voor mij, herkenbare voorbeelden beschrijft ze stap voor stap wat de liefdesdans is. Ze baseert haarzelf hierbij op de 5 fases die Steven Carter en Julia Sokol beschreven hebben. Hierbij zijn bindingsangst en verlatingsangst de centrale thema’s. Mensen die hiermee te maken hebben gebruiken de danspassen op een manier die reacties uitlokt.


Het tweede deel gaat over de onderliggende patronen. Dit allemaal vanuit het uitgangspunt dat er geen foute mannen of vrouwen bestaan, er bestaan slechts gewonde mensen. Daarmee is het een boek dat gaat over persoonlijke ontwikkeling. Wil je betere relaties met anderen, dan is aan jezelf werken de eerste stap.


Het derde deel gaat over overleving en het vierde deel over heling.


Het vijfde en laatste deel beschrijft de ingrediënten voor beschikbare liefde.

• Geef jezelf bestaansrecht

• Verbind je in het moment

• Verenig tegenstellingen

• Kies voor echte autonomie

• Respecteer jezelf

• Open je hart voor jezelf

• Spreek de waarheid

• Vergeef jezelf

• Richt je op onvoorwaardelijke liefde

• Verbind vanuit vrijheid


Al deze delen worden duidelijker gemaakt door vele voorbeelden van mensen die hiermee te maken hebben gehad. Daarmee is het een heel helder, open en eerlijk boek met veel tips over het aangaan van relaties. Uiteindelijk komt het neer op het aangaan van een relatie met jezelf. Zo bezien is het een zelfontwikkeling boek. Zelfontplooiing en komen tot jouw persoonlijke groei maakt dat jij betere relaties met anderen aan kunt gaan.


Wat heeft mij geraakt in dit boek

Dat de liefde en het aangaan van liefdesrelaties een lastig thema is, zien we om ons heen. Iedereen kent wel iemand die in een moeilijke liefdes- of relatiesituatie zit. In 2020 zijn er zo’n 30.000 huwelijken in een scheiding geëindigd (Bron CBS). Toen ik het boek begon te lezen, ging het voor mij dus vooral over al die mensen die het niet gelukt was.

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik al bijna 19 jaar in een mooie relatie met mijn partner. Natuurlijk is niet alles vanzelf gegaan en zijn er struggles (ik ben niet zo makkelijk kan ik je melden). Samen houden we het, met veel liefde, wel vol. Dit boek ging daarmee over de ander die het niet lukt.


Ik herken toch verschillende dingen in het boek. Het gaat ook over ons. Voor mij zit dat meer in de verlatingsangst, dan in de bindingsangst. Daarmee zie ik nu nog meer de patronen waar ik zelf in vast zit en ook los van wil komen. Patronen die uit een ver verleden komen. Patronen die ik door mijn persoonlijke ontwikkeling ook steeds beter herken en met het lezen van dit boek voor een eye - opener hebben gezorgd. Het gaat niet alleen om mijn ervaringen in het leven, maar het gaat ook over ervaringen en patronen die ik denk te zien in generaties voor mij.

Lees dit goed: ik kom uit een fantastisch gezin en een mooie familie. Ik ben trots op mijn roots. Dit boek geeft voor mij nog meer inzicht in de moeilijkheden waar ze mee te maken hebben gehad en de impact die dit heeft gehad op de levens die daarna ontstonden.


Zo zie ik weer duidelijker dat het pad van persoonlijke groei en dus jezelf ontwikkelen. Het is een reis is die voor mij door blijft gaan. Dit pad heeft geen einde en waar ik kan zien dat nieuwe stappen en werken aan een onderdeel van het leven, nieuwe uitdagingen brengt. Het is een boek waar je, als je er de tijd voor neemt, veel van kunt leren. Een boek dat je vele open vragen geeft in plaats van gesloten oplossingen.


Het is daarmee ook gewoon een pad van persoonlijk leiderschap. Bouwen aan je eigen leven waarbij je voor ogen houdt wat jouw persoonlijke missie is, maakt dat doelen die je voor jezelf stelt dichterbij komen. Meer over jezelf te weten komen is dan de eerste stap. Doelen stellen voor het verder vorm geven van persoonlijke ontwikkeling en jouw persoonlijk ontwikkelingsplan absoluut de tweede.


En nu verder?

Het gesprek met Claudia heeft geleid tot een inspirerende podcast over persoonlijke groei waar elementen uit dit boek besproken worden. Wil je deze aflevering van Selfquest luisteren klik dan hier.


Voelt het pad van zelfontwikkeling en zelfontplooiing voor jou als een uitdaging? Vraag jij jezelf af hoe het toch komt dat je iedere keer vastloopt? Heb je gezocht naar antwoorden over het waarom van je persoonlijke strijd maar nog niet gevonden? Of misschien denk je wel, wat is zelfontwikkeling of waarom is zelfontplooiing belangrijk?


Kijk eens online op mijn website om te zien welke stappen je kunt nemen om verder te komen in jouw leven, luister naar mijn zelfontwikkeling podcast of meld je aan voor de nieuwsbrief. Het gaat je vast en zeker helpen om nog mooiere, persoonlijke resultaten te bereiken.Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page