top of page

Hoe houd je vol bij het behalen van je doelen?

Doelen stellen, allemaal goed en wel. Hoe houd je vol? Dat is niet altijd gemakkelijk maar ook niet moeilijk. Kijk maar eens terug naar de afgelopen jaren, je hebt al heel wat bereikt in je leven. Je houdt je rijbewijs in je handen, dat heb je niet zomaar. Als kind doorliep je vele schooljaren, elke dag ging je naar school. Je deed dat elke dag, je hield vol. Je las dat boek uit, maakte dat ene recept of leerde tennissen. Dat deed je omdat je volhield.


Het zit in je om je doelen te behalen. Externe factoren maken het niet altijd gemakkelijker. Ik geef je wat tips om vol te blijven houden en alles uit je (professionele) leven te halen.


Bepaal realistische doelen

Eerder hadden we het al over doelen bepalen. Stel ambitieuze maar realistische doelen. Een doel kan heel groot en ver weg lijken, daardoor geven we vaak op nog voor dat we begonnen zijn. Wanneer je een groot doel opdeelt in kleinere maand-, week- en dagelijkse doelen wordt het opeens heel wat meer haalbaar.


Bijvoorbeeld, Sara wil de Nijmeegse Vierdaagse wil lopen in 2022. Dat lijkt hoog gegrepen omdat ze nooit lange afstanden wandelt. Wanneer Sara haar doel opdeelt in kleinere doelen zoals, het aankopen van goede sportschoenen, gezond eten en trainen, wordt het behapbaar. Vervolgens maakt Sara een lijst van al het loopmateriaal dat ze nodig heeft zoals sportschoenen en een loopoutfit, net zoals de wekelijkse boodschappenlijst. Haar trainingsschema deelt Sara in weekschema’s. De eerste week loopt Sara tweemaal 3 km. De tweede week loopt ze drie keer 3 km enzoverder.


Stel niet uit

Nadat je je doelen in kleine stukjes hebt opgedeeld kan je gemakkelijk aan de slag. Je hele huis verbouwen stel je snel uit maar die ene deur schilderen op een zaterdagmiddag met een lekker muziekje op duurt uiteindelijk maar een uurtje. Week na week stel je het uit om dat businessplan te maken? Plan hiervoor tijd in je agenda en deel het op in kleinere deeltjes. Ga een uurtje zitten met een glas wijn en je beste vriend en pen het eerste stuk neer. Plan meteen een vervolgsessie in om verder te werken. Als je samen plannen maakt, stel je iets minder snel uit.


Je kunt het

Als je het kan denken, kan je het ook doen. Vergeet niet dat je al heel wat bereikt hebt in je leven. Ook al is je doel heel ambitieus. Jij kan het. Spreek jezelf moed in. Wees je eigen grootste supporter zoals je dat zou zijn voor je beste vrienden of partner. Praat ook met jezelf en anderen over je doel alsof het haalbaar is en je op de goede weg bent. Positief praten over jezelf en je doel helpt. Wanneer je verhaal vertelt vol twijfels en alsof het onmogelijk is, conditioneer je jezelf en ga je dat ook geloven.

Geloof in jezelf. Je bent tot meer instaat dan je soms zelf denkt. Wees niet bang om hulp te vragen als je dat nodig hebt. Een expert in het vak kan je enkele stappen vooruit helpen zodat je zelf weer verder kan.


Ga aan de slag met je doelen en word wie je wil zijn. Zet door en vraag familie en vrienden om je te helpen, even te luisteren of en minder leuk taakje fijn te maken. Stukje bij beetje behaal jij al je (professionele) doelen.


Meer inspiratie over het stellen van doelen vind je in mijn andere blogs. Wil je meer steun bij het behalen van je doelen? Neem vrijblijvend contact met me op.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page