top of page

Leiderschap en het belang van tegenslag en uitdagingen

Leiderschap zit Dick in de genen. Al van jongs af aan nam hij het voortouw, van patrouilleleider tot voorzitter van de scoutsclub. Leiden was en is wat Dick wil doen. Naargelang hij ouder wordt, leert Dick zichzelf kennen en verdiept hij zich in persoonlijke en leiderschapsontwikkelingen. Hij deelt zijn ervaringen met ons.


Macht versus gezagAl vroeg in zijn professionele carrière vertelde iemand Dick dat er een verschil zit tussen macht en gezag. Dit zou invloed hebben op het verdere verloop van zijn loopbaan. Dick legt uit: “ik heb heel lang willen opereren aan de hand van macht. Het is de bedoeling dat je de visie krijgt en macht verdient aan de hand van gezag.” Wanneer je handelt vanuit gezag, krijg je respect. Macht werkt net averechts.


Bovendien is er voor macht vaak ellebogenwerk nodig. Gezag daarentegen groeit organisch. Zodra je dit realiseert ga je volgens Dick groeien.


Het belang van opleidingen

Op het moment dat Dick lijsttrekker, prinscarnaval en bedrijfsleider wordt, wordt hij uitgenodigd voor een assessment bedrijfsmanagement. Hij gaat er mee aan de slag en volgt een opleiding. Dat opende zijn ogen.


Mensen rondom hem hadden meningen waar zijn verstand niet bij kon. Toch kregen die mensen steeds gelijk. Dick wou dat begrijpen. Zijn nieuwsgierigheid bracht hem tot in een collegezaal met allemaal jonge studenten. Opnieuw kwam ook daar de professor met verschillende modellen die Dick mooi leken in theorie maar volgens hem niet in de realiteit zouden werken. Tot de professor kwam met modellen waar hij zelf niet aan gedacht had of bij stilstond. Zijn wereld opende en Dick realiseerde dat er meer was dan wat hij meemaakte en beleefde in zijn wereld. Het volgen van opleidingen zorgt ervoor dat je zaken gaat inzien die je anders niet leert. Je staat stil bij theorie, casussen en de praktijk.


Lef en leiderschap

Uit je comfortzone stappen en lef hebben zijn volgens Dick nodig om jezelf te blijven uitdagen en te blijven groeien. Het is ook een rode draad in het leven van Dick. Zo investeerde hij in een jong bedrijf waarin hij stellig gelooft. Toch is investeren altijd een risico. Je kan steeds je geld verliezen, je hebt er lef voor nodig. Soms lukt zoiets maar soms ook niet.


Wanneer je lef toont, kan het ook eens misgaan. Zo was Dick directeur van een grote organisatie die door een fusie ging. Als directeur gaat hij de uitdaging aan om drie bedrijven samen te smelten tot één organisatie. Het ondenkbare gebeurt en door politieke onderstromingen wordt Dick voor het blok gezet. Hij moet het bedrijf verlaten.


Het belang van tegenslagen

Ontslagen worden is pijnlijk. Zeker wanneer je later beseft dat je wat had kunnen doen om het te vermijden. Wanneer mensen een beslissing maken vanuit een machtspositie, krijg je een klap in je gezicht. Je kan vaak niets doen. Je wilt vechten maar beseft dat het vechten tegen de bierkaai is. In een professionele carrière en bij leiderschap komt ook tegenslag en falen kijken. Ook door tegenslagen groei je als persoon en als leider.


Wanneer je langzaam maar zeker bepaalde minder leuke momenten verwerkt, groei je. Je zal merken dat dingen gemakkelijker gaan. Dick legt uit dat zodra je het ook zelf als een leerproces ziet en in leermodus gaat, je echt gaat groeien. Ups en downs horen bij ontwikkeling. Aan de hand van tegenvallende situaties leer je. Eerst en vooral ontdek je hoe je omgaat met dergelijke teleurstellingen.


Vervolgens krijg je inzicht in hoe je dergelijke situaties kan voorkomen. Meer nog, wanneer je theorie, uit de opleidingen waar we het eerder over hadden, gaat combineren met de praktijk en je eigen ervaringen, krijg je beter inzicht. Dick vertelt dat hij enorm gegroeid is door de tegenslag die hij meemaakte als directeur.


Leiderschap en spiritualiteit

Na deze impactvolle tegenslag neemt Dick rust en tijd om in zichzelf te keren en naar binnen te kijken. De geboren leider volgt opnieuw een cursus over leiderschap, deze keer is het een training rond spiritueel leiderschap. Voor hem is spiritualiteit, emotie en je kwetsbaar durven opstellen. Het is de tijd nemen om naar binnen te kijken en rust te nemen om er ruimte voor te creëren.


Dick trekt naar een boeddhistisch klooster in Nepal. Hij wilt zichzelf tegenkomen om te groeien. Hij trekt naar de andere kant van de wereld en gaat sober in armoede leven en de natuur opnieuw ontdekken. Dick leert mediteren in Nepal. Dankzij meditatie ga je een bepaalde rust vinden en durf je je kwetsbaarder opstellen volgens Dick. Je krijgt nieuwe inzichten die je doen groeien.


Opstaan en verder gaan

Dat Dick dankzij de enorme, misschien wel op dat vernederende, tegenslag groeit is duidelijk. Vandaag heeft hij niet meer de nood om carrière te maken. Dick leeft in het nu. In een situatie waar niets meer perse hoeft, een situatie waarin hij afstand kan nemen en relativeren. Hij legt uit dat je in zo’n positie nog meer groeit, om dat er meer rust en meditatie is.


Door deze rust te vinden kan Dick ook meer dingen in zijn leven plaatsen. Zo leert hij waar de drang als jongeman om steeds te presteren vandaan komt. Hij wilde altijd steeds meer en beter, dat vertoonde in zijn groei van leider bij de scouts tot directeur in een groot bedrijf. Dick vertelt: “Het komt voort uit mijn opvoeding. Ik kreeg niet veel complimenten maar eerder een trap onder mijn kont als ik iets niet goed deed.” Dick verduidelijkt dat hij een goede opvoeding kreeg waarin hij werd gestimuleerd om dingen beter te doen. Toen hij dat in zag had hij het hier over met zijn ouders en kon hij zaken doorheen zijn leven beter plaatsen. Dat was alleen maar mogelijk door het in zichzelf keren en het vinden van rust.


Dick sluit af met dat er altijd verrassingen zullen blijven komen. Problemen zullen blijven verschijnen. Uitdagingen blijven je pad kruisen. Je kan denken alles voor mekaar te hebben maar er duikt altijd wel iets op. Wanneer je rust hebt, jezelf kent en nieuwe uitdagingen accepteert en aan gaat zal je blijven ontwikkelen als leider en als persoon.


Blijf groeien


De vraag van Dick voor de volgende gast is; Welk leiderschap niveau heb jij nu en waar denk je naartoe te groeien?


Heb jij vragen over persoonlijk leiderschap of wil je ermee aan de slag? Neem contact met me op voor advies of een gesprek.


Ontdek meer over persoonlijk leiderschap hier.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page