top of page

Hoe ga je om met verandering op de werkvloer

We moeten ons continu aanpassen. Veranderingen zijn aan de orde van de dag. Dat kan zijn omwille van verschillende redenen zoals een herstructurering, een nieuwe baas, een nieuw takenpakket, enzoverder. Wennen aan een verandering neemt tijd, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.


Niet alle veranderingen komen aangekondigd. Wanneer ze dat wel doen neem de tijd. Als het kan om je goed voor te bereiden. Als de verandering onverwacht komt om na te denken. Verwerk alle informatie die je krijgt op jouw tempo. Organiseer jezelf zo dat je wat extra tijd neemt of je agenda niet helemaal vol plant. Zo heb je ruimte voor onvoorziene tussenkomsten of gebeurtenissen. Die kunnen wel eens voorvallen tijdens een transitieperiode. Sta jezelf ook toe ademruimte te nemen om gebeurtenissen en informatie op te nemen. Tijd om niets te doen is ook heel belangrijk.


Wanneer je door een transitieperiode gaat, laat dat ook weten aan de mensen om je heen. Zo weten zij dat je veel aan je hoofd hebt en misschien wat eerder moe bent. Ook als je er wat meer gespannen bij loopt, weten je naasten hoe dat komt en kunnen ze hier rekening mee houden. Op die manier kan jij je in alle rust en kalmte aanpassen aan nieuwe gewoontes of een nieuwe omgeving.

Blijf positief

Ook al heeft een verandering misschien op het eerste zicht geen positieve invloed op jou, blijf toch positief. Zoek naar elementen die toch iets goeds kunnen brengen voor jou en in je leven. Verandert je takenpakket? Pak die kans met twee handen vast om iets nieuws te leren. Verhuist je kantoor en moet je langer pendelen? Luister naar audioboeken onderweg of vraag je baas of je ter compensatie een extra dag thuis mag werken. Wordt je ontslagen? Jaag nu eindelijk die droom eens na en begin je eigen zaak of doe die onverwachte baan die je altijd al hebt willen doen.


Ga op zoek naar wat jij uit deze situatie kan halen. Hoe vervelend of onverwacht de situatie ook lijkt, er kan altijd iets leuk, spannend of interessant zijn aan een verandering. Je wordt uitgedaagd. Je aanpassen is niet gemakkelijk maar biedt wel veel nieuwe mogelijkheden. Juist een nieuwe uitdaging zien is dat wat je energie kan geven.


Kijk naar jezelf

Een verandering is voor niemand gemakkelijk. Het is aanpassen voor jou maar ook voor je collega’s. Let op dat je dat doet zonder jezelf te verliezen.


Een nieuwe situatie is het moment om ook even stil te staan bij waarom je deze baan doet. Wat haal jij uit je baan? Biedt je baan je genoeg uitdaging en kan je je kwaliteiten inzetten op een manier die bij jou past? Als dat niet zo is of je je twijfels hierbij hebt, is het misschien wel tijd om zelf een stap terug te zetten.


Daarnaast is het helpend om je steentje bij te dragen. Iedereen heeft andere sterktes die bij veranderingen goed van pas komen.


Misschien ontdek je wel nieuwe sterktes tijdens het proces. Je blijkt een goede planner te zijn of hebt een enorm empathisch vermogen waarvan je het bestaan nog niet wist. Kijk tijdens een verandering in je bedrijf naar jezelf. Hoe kan jij je bedrijf of organisatie helpen? Maar bekijk ook hoe deze verandering jou nieuwe vaardigheden kan leren of positief kan uitdraaien voor jou.


Communiceer goed

Communicatie is altijd belangrijk en zeker tijdens een proces dat je niet eerder meemaakte. Wanneer een volledig team of een volledig bedrijf zich moet aanpassen aan nieuwe omstandigheden is open communiceren de sleutel tot succes. Als de verandering jouw overkomt, neem steeds de tijd om veel vragen te stellen. Luister naar de echte achtergronden en doe niet mee aan het roddelcircuit. Zo kun je echt een stap maken in de verandering.


Als jouw verandering consequenties heeft voor mensen om jouw heen, communiceer! Dat kunnen ook mensen zijn waar je misschien niet meteen aan denkt zoals je kinderen. Laat hen op voorhand weten wat de veranderingen gaan zijn. Dan kunnen ook zij zich voorbereiden op die nieuwe realiteit.


Onderga de verandering

Sta je voor grote veranderingen, zit je midden in een proces of had je een gebeurtenis helemaal niet zien aankomen? Gun jezelf de tijd om te beseffen wat er gaande is en je gevoelens de vrije loop te laten. Maar probeer nadien altijd het goede of de kansen die veranderingen brengen in te zien.


Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je medewerkers of baas je echter niet meer naar waarde schatten. Ook wanneer je kwaliteiten niet meer bij het bedrijf of de organisatie en je takenpakket passen, kan het nodig zijn dat je zelf een stap zet.


Het leven is nu eenmaal niet statisch. Continu veranderen er dingen om ons heen die al dan niet invloed hebben op je. Maak er het beste van en doe vooral wat goed voelt!


Onderga je een verandering, volg je instinct en kijk vooruit. Wil je er eens over praten, ik sta altijd open voor een babbeltje.

Comments


Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page