top of page

Je eigen waarheid vinden, hoe doe je dat?

Op mijn zoektocht naar de belangrijke aspecten voor persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap ben ik in gesprek gegaan met Sofie Sun. Sofie is een happiness coach en adviseur voor leiders. Ze helpt hen en hun organisaties tot een werksfeer te bekomen die het beste in werknemers naar boven haalt. De basis daarvan ligt volgens Sofie in jezelf en jezelf inspireren.


Geluk op het werk

In 2016 begon Sofie’s proces naar het bewust worden van wat geluk voor haar is en wie ze echt is. Ze had een mooie baan binnen het bedrijfsleven en leuke collega’s. Toch wrong er iets bij de Chinese die naar Nederland verhuisde tijdens haar studie. Een herstructurering op haar baan deed haar realiseren dat ze niet gelukkig was, ook al voldeed haar leven aan het maatschappelijke totaalplaatje.


Sofie wilde iets doen aan haar eigen geluk, maar ook meteen aan dat van anderen. Na een workshop over werkgeluk beseft ze wat ze echt wil doen. De workshop opent haar ogen. Voor het eerst leert ze zichzelf en haar ‘blindspots’ kennen. Ze leert hoe zeer ze probeert tot een groep en de maatschappij te behoren. Dat betekent echter dat je dingen gaat doen die je niet noodzakelijk echt wil. Dat doe je om erbij te horen. De coach toont hoe je verbinding en veiligheid creëert binnen een groep en hoe je dat doet zonder noodzakelijk bepaalde verwachtingen na te leven. Dat inzicht en dat gevoel wil Sofie ook geven aan anderen.


Is het niet op haar huidige baan, dan verhuist Sofie wel. En dat doet ze ook. Ze gaat aan de slag bij een van de grootste banken van Nederland. Daar helpt ze enkele jaren om werknemers gelukkiger te maken op het werk. Het is een leerrijke ervaring die haar veel inzichten geeft. Sofie beseft dat dit is wat ze wil doen. Ze vertelt: “Zo’n diep verlangen vanbinnen kan ik niet negeren, ik kan er niet omheen, ik kan niet doen alsof.” Dat is ook het fundament van haar coaching.


Onvoorwaardelijke liefde en persoonlijke groei

Ondertussen werkte Sofie al samen met tal van organisaties en maakte ze menig mens gelukkig. Bovendien komt binnenkort haar eerste boek uit (reserveer jouw exemplaar hier). Een leidraad in beide is ‘perspectief’ en ‘je eigen waarheid’.


Sofie legt uit dat je vaak gemakkelijk mee gaat met de stroom. We voelen aan wat de verwachtingen zijn van een ander of de maatschappij en voldoen hieraan. Sofie geeft een voorbeeld: Iemand vroeg haar waar ze vandaan komt. “Uit onvoorwaardelijke liefde”, was haar antwoord. Prachtig maar onverwacht. Die persoon had een plaatsnaam verwacht, in Sofie’s geval, China waarschijnlijk. Dat is de waarheid van de vraagsteller. Sofie’s antwoord is haar waarheid, haar perspectief, dat is hoe zij beleefd waar zij vandaan komt. Ieder heeft zijn of haar eigen perspectief.


Waar het omdraait is dat ieder zijn of haar eigen waarheid heeft. Die hangt af van je achtergrond, je opvoeding, wie je bent. In principe kan je alles herdefiniëren, wat is hard werken? Wat is ontspanning? Dat is misschien iets anders voor jou dan voor mij.

Veel antwoorden die we geven of acties die we ondernemen zitten ingebakken in ons en onze maatschappij. Volgens Sofie ben je echt gelukkig wanneer je je authentieke zelf bent en je eigen waarheid kent en hier naar handelt. Je groeit persoonlijk door hier naar op zoek te gaan en actie te ondernemen.


Lef en persoonlijk leiderschap

Door je zelf en je eigen waarheid te leren kennen, kan je ook je zelf inspireren. Dat is nu net het fundament, zoals Sofie het noemt. Vandaar uit kan je anderen inspireren en met hen gaan werken. Hoe begin je daar aan?


Sofie vertelt dat het alles te maken heeft met ‘boldness’ of lef. Lef heb je nodig om uit je comfortzone te stappen en misschien wel tegen de verwachtingen van je familie, vrienden, omgeving of maatschappij in te gaan. Om de dingen te doen die je echt graag wil doen en die je naar je eigen waarheid en authentieke zelf leiden, moet je dapper zijn. Of lef hebben. Dit zal leiden tot zelfvertrouwen en duidelijkheid. Vaak denken we dat het andersom is, dat je duidelijkheid moet hebben alvorens je durft te springen.


Wanneer je zelfvertrouwen en duidelijkheid hebt zal je echt kunnen leiden. Je dient dus eerst zelf te groeien en lef te hebben. Dat is niet gemakkelijk. Je moet vertrouwen op het resultaat. Sofie geeft duiding: “Het proces is belangrijk maar je mag niet gehecht zijn aan het resultaat. [...] Of mensen ja of nee zeggen, daar heb je geen controle over.” Je dient dus in de eerste plaats jezelf en je groeiproces te vertrouwen. “Je hebt het resultaat bedacht maar het leven gebeurt. Daar heb je geen controle over. Je weet het enkel maar als je de hele reis bewandeld.” Lef, dus. Wanneer je die sprong waagt en je geïnspireerd bent, straal je dat ook uit. Zo ga jij ook anderen inspireren, zoals een echte leider, om datzelfde te doen.


Groei naar je waarheid

Zeker als je opgroeid in of te maken hebt met verschillende culturen vraagt het veel lef om jouw eigen waarheid te volgen. Sofie vertelt dat sommige dingen voor haar thuisfront heel confronterend zijn, terwijl ze in Nederland net heel ‘normaal’ zijn. Maar ook hier is niet alles ‘normaal’. Ze stelt zichzelf de vraag: “wat is normaal?”. Welk perspectief of gevoel is normaal?


Sofie gaat verder dat het enige ‘normaal’ jouw normaal is, of de enige waarheid is je eigen waarheid. Door te leven naar die waarheid zal je je authentieke en gelukkige zelf vinden. Zo besluit ze om volgende bedenkingen te maken wanneer je iets wilt doen: “Gaat er iemand dood? Word je opgepakt door de politie?” Is het antwoord op beide vragen, ‘nee’? Dan kan je het doen ook al lijkt het niet ‘normaal’ volgens de maatschappelijke normen. Pas als je echt je gevoel volgt zonder voorwaarden, zal je je enige echte waarheid vinden.

Het antwoord zit in jezelf


Sofie geeft een laatste quote mee om bij stil te staan, een feit waar je goed over kan nadenken: Je weet altijd het antwoord op de vraag die je aan jezelf stelt. De vraag is of dat je het antwoord wel wil weten en accepteren. Wil je wel de nodige actie ondernemen? Het antwoord is in jezelf te vinden, het is aan jou om het antwoord toe te laten.


Wat is je enige echte natuurlijke talent?

We sluiten af met de vraag “Wat je enige echte natuurlijke talent?”. Voor Sofie is dat haar gevoeligheid. Het is maar onlangs dat ze dat talent heeft ontdekt. Sofie vertelt dat ze haar gevoel en gevoeligheid lang heeft onderdrukt. In de Chinese cultuur wordt er niet over gevoelens gepraat zoals bij ons in Nederland. In de cultuur van haar familie toon hoe je je bij iets voelt aan de hand van handelingen en acties.


Door de persoonlijke ontwikkeling die ze doormaakte is nu net dat wat ze zolang onderdrukte, die sensitiviteit, haar sterkte of haar talent. Sofie omschrijft het gevoel als luisteren naar je buikgevoel. Wanneer ze contact maakt met zichzelf en een stem of antwoord hoort, is het moment waarop ze weet dat ze iets al dan niet moet doen. Die stem is je innerlijke wijsheid. Bij Sofie is die nu zodanig ontwikkelt dat ze er helemaal mee in tune is. Ze kan bijna klakkeloos die stem horen en volgen zonder bang te hebben over wat de wereld rondom haar daarover denkt. Dat gevoel wil ze iedereen helpen vinden.



Ontdek nog meer content in The Hub of bekijk meer Blogs van Jeroen.

bottom of page